Jonna Sundlings fina ord om Frida Karlsson – efter stjärnans känsliga val: ”Jag tycker det är helt rätt”

Frida Karlsson och Jonna Sundling tränar inte tillsammans längre.
Men sprintexperten Sundling är inte arg för det.
– Jag tycker det är helt rätt, säger hon om Karlssons val.

Nyheten slog ned som en bomb i våras. Frida Karlsson och Maja Dahlqvist valde att lämna det svenska skidlandslagets träningsgrupp helt. Duon har i stället lagt upp en egen satsning inför den nya säsongen, och får således ingen ekonomisk hjälp, eller användning av landslagets tränare, under försäsongen.

Hyllar Frida

Dahlqvist och Karlsson kommer, precis som vanligt, tävla i den blågula dressen när säsongen väl börjar, och då kommer det mesta vara sig likt. Men under sommaren så påverkas många av stjärnornas avhopp. Jonna Sundling, världens bästa sprintåkare, har inte lika skickliga åkare att sporra sig mot, men faktum är att de faktiskt har kört ett par träningspass ihop ändå.

220323 Frida Karlsson, Sollefteå Skidor IF, efter damernas 10km klassisk stil under dag 1 av SM-Veckan den 23 mars 2022 i Piteå. Foto: Maxim Thore / BILDBYRÅN

Frida Karlsson har nyligen flyttat till Östersund, där flera svenska stjärnor bor – däribland just Jonna Sundling. Under ett träningspass i veckan sågs Jonna Sundling och Frida Karlsson ihop under en åktur med rullskidor.

– Det är ju det som är så himla bra med att bo här i Östersund, det är så många likasinnade och när man är på samma plats så kan man ju bara höra av sig och köra intervaller tillsammans eller fara ut på något långpass. Det är guld värt, säger Sundling till SVT.

”Det är helt rätt”

Jonna Sundling tycker att det var trevligt, och hon visar inte upp några negativa känslor kring att Karlsson valt att lämna landslaget. Tvärtom så hyllar hon stjärnornas beslut.

– Det är trevligt att kunna stöta på någon så där och kanske åka en sväng tillsammans. Man behöver inte alltid planera att träna med någon så. De har ju valt en annan väg och följer sin magkänsla och det tycker jag är helt rätt, säger hon.

220313 Jonna Sundling of Sweden competes in cross-country skiing mixed team sprint final during the FIS Cross-Country World Cup on March 13, 2022 in Falun. Photo: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN

Jonna Sundling har själv varit tydlig med att hon inte funderat på att ta samma beslut, men hon har inte varit helt nöjd med de valen som landslaget gjort. Hon hade, till exempel, gärna haft ett höghöjdsläger – vilket landslaget sa nej till. Hon och vännen Emma Ribom fick då betala själv för en resa till Italien, dessutom utan tränare med sig.

– Det jag kanske har saknat är den höga höjden då, men då har jag fått lägga in det själv och fått det ändå. Annars så har jag trivts väldigt bra, säger Sundling.

LÄS MER: Daniel Ståhls mardröm på prestigefulla listan – tappar nästan 60(!) platser efter stora fiaskot: ”Har blivit fel”