Daniel Ståhls mardröm på prestigefulla listan – tappar nästan 60(!) platser efter stora fiaskot: ”Har blivit fel”

En blytung sommar.
Nu toppar Daniel Ståhl nästan 60(!) platser på den mest prestigefulla listan.
– Det gäller att bli bättre på det mesta, säger han.

Årligen släpper friidrotten sin världsrankning och för Sverige var det en väldigt angenäm läsning. Efter ett helt sensationellt år, som innehållit mästerskapsmedaljer och en rad världsrekord, så toppade Armand Duplantis listan i överlägsen stil. Men vår andre svenske, stora friidrottsstjärna, Daniel Ståhl, har det värre på den prestigefulla listan.

Rasar på rankingen

Förra året låg Daniel Ståhl på en hedersam 13:e plats. När rankingen släpptes under torsdagen hade diskusstjärnan trillat ner – på en 70:e(!) plats. Det är ett tapp på hela 57 platser, och det kommer egentligen inte som någon överraskning. Han har tappat sin plats som världsetta i diskus och är nu bara trea, det efter en fiaskoartad sommar. Han kom bara fyra i VM, han blev femma i VM och femma i Diamond League.

220719 Daniel Ståhl of Sweden looks dejected when competing in men’s discus throw final during day 5 of the 2022 World Athletics Championships on July 19, 2022 in Eugene. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN

Daniel Ståhl har haft svårt att sätta fingret på vad det är som inte stämmer, men alla kan lista ut att världsrankinglistan är dyster läsning för Ståhl, som för bara något år sedan vann allt han ställde upp i.

– Det här är inte bra och jag ska sätta mig ner nu och planera höstträningen, har Ståhl tidigare sagt till Aftonbladet.

”Bättre på det mesta”

Det som Daniel Ståhl kan ta med sig är han – som vanligt – kastat det längsta kastet i världen för året. Han slog till med 71,47 på lag-SM i Uppsala, och tur är det, för annars hade Ståhl hamnat betydligt längre ner på listan än 70:e-platsen han har nu.

– Det gäller att bli bättre på det mesta, men framförallt tekniskt. Och så kan jag bli starkare fysiskt. Och ska man se något positivt så är jag den som kastat längst i år med mina 71,47 – för sjunde året i rad, har Ståhl sagt.

220719 Daniel Ståhl of Sweden looks dejected after men’s discus throw final during day 5 of the 2022 World Athletics Championships on July 19, 2022 in Eugene. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN

Ny svensktvåa på friidrottens världsranking är nu Perseus Karlström, gångaren som under säsongen tagit två VM-brons och ett OS-silver. Andreas Almgren, som nyligen slog Anders Gärderuds svenska rekord på 5000 meter klättrar in på topp 100-listan. På damsidan är Khaddi Sagnia den svenska som är högst upp, men precis utanför topp 100-listan.

LÄS MER: Armand Duplantis överlägsen på prestigefulla listan – dominerar världseliten efter mäktiga succéåret