Magdalena Forsbergs dom om Stina Nilsson – lyfter nu fram 3 nycklar för att det ska bli succé i tävlingsdebuten

Stina Nilsson tävlingsdebuterar.
Då lyfter Magdalena Forsberg fram tre nycklar för att det ska kunna bli succé.
– Jag hoppas hon kan få till skyttet, säger legendaren till SVT.

Stina Nilsson chockade alla då hon tidigare under året lämnade längdskidorna för en satsning på skidskytte. Svenskan var en superstjärna i sin tidigare sport, men förutsättningarna nu är helt annorlunda.

Magda om bytet

Nilsson är oprövad, och hur det egentligen står till med hennes form, och vilket kvalitet hon besitter, det vet väldigt få personer. Men på lördagen kommer ett första test, då Nilsson tävlingsdebuterar när det vankas Sverige-premiär i Idre.

Magdalena Forsberg, skidskytte
180208 Magdalena Forsberg during a press conference with the Swedish biathlon sprint team ahead of the 2018 Winter Olympics on February 8, 2018 in Pyeongchang. Photo: Carl Sandin / BILDBYRÅN / kod CS / 57999_275

Magdalena Forsberg är en svensk ikon inom skidskytte, och gjorde själv det stora bytet när hon var 27 år gammal och lämnade längdskidor för skidskytte. Nu lyfter hon fram tre nycklar för att Nilsson ska kunna lyckas i sin nya sport.

– Det första tror jag är att hon kan stanna i sin bubbla, när hon ska skjuta och inte påverkas av allt som händer runtikring. Det smattrar och smäller och vissa är jättesnabba på skjutvallen. Det är viktigt att hon lär sig att inte dras med i den stressen. Det tror jag är viktigt, säger hon till SVT.

”Det är viktigt”

Den andra, viktiga grejen för Nilsson att tänka på hamnar, föga förvånade, om skyttet, som enligt henne själv är hennes svaghet.

– Sen tror jag att det är viktigt, och en grundläggande grej i skyttet, att göra exakt likadant varje gång. Att lägga sig och sikta precis likadant, att ha exakt samma utseende i ringkornet. Alltså att göra samma sak gång efter gång fastän det är tävling, det är viktigt, säger Forsberg.

Stina Nilsson, skidskytte
201029 Stina Nilsson från Svenska Skidskyttelandslaget tränar den 29 oktober 2020 i Idre. Foto: Daniel Eriksson / BILDBYRÅN / COP 173 / DE0017

Sen menar även Magdalena Forsberg att det är viktigt för Nilsson att nu tänka om, och se sig själv som en skidskytt.

Vi vet att Stina är en fantastisk skidåkerska. Nu gäller det att få ihop skidåkning och skytte, att bli en skidskytt och inte vara längdåkerskan som kommer in och stannar och skjuter några skott. Att få ihop skidåkning och skytte och bli en skidskytt. Jag hoppas hon kan få till skyttet som varit hennes akilleshäl några gånger, säger hon.

LÄS MER: Chockbeskedet: Norska storstjärnan missar hela skidsäsongen!

Få våra nyhetsbrev!