Linn Svahn och Jonna Sundlings vackra stöd till värsta rivalen – efter kritiken i Norge: "Otroligt imponerande"

Linn Svahn och Jonna Sundlings vackra stöd till värsta rivalen – efter kritiken i Norge: ”Otroligt imponerande”

Norska längdskidåkaren Kristine Stavås Skistad har valt bort landslaget.
I Norge ifrågasätts hennes beslut, men Linn Svahn och Jonna Sundling backar norskan.

Det är vägen hon vill gå och man ska följa sitt hjärta, säger Sundling.

Efter genombrottet väntade ett par tunga säsonger för Kristine Stavås Skistad. Orsakerna han hon varit hemlighetsfull kring, men sjukdomar och den mentala biten ska ha spelat in. I våras var Skistad tillbaka med full kareta, efter VM var hon världscupens åkare-att-slå i sprinten.

Kritik mot Stavås Skistad

Det norska landslaget har Skistad valt bort för att satsa på egen verksamhet och träning. Ett beslut som har ifrågasatts i Norge.
– Det är lite överraskande och lite synd. Jag tror att både hon och de andra tjejerna i laget hade haft nytta av att vara tillsammans, säger den före detta norska landslagstränaren Ole Morten Iversen till Nettavisen.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Kristine Stavås Skistad, skidor
210205 Kristine Stavås Skistad of Norway during a training session ahead of the FIS Cross Country World Cup in Ulricehamn on February 5, 2021 in Ulricehamn. Photo: Carl Sandin / BILDBYRÅN / kod CS / CS0117

Frågar man de svenska skidstjärnorna får Skistad däremot stöd.
– Jag tror att man måste välja sin linje och sin egen väg och löpa den hela vägen ut. Det passar olika åkare vid olika tidpunkter i karriären att vara i ett lag eller köra med sitt eget team, och om hon tror att det är den bästa vägen för henne att utvecklas så tycker jag bara det är bra att hon tar det beslutet, säger Linn Svahn på en pressträff.

LÄS MER: Jonna Sundlings oväntade ord som lär väcka starka reaktioner i skidvärlden: ”Jag tycker faktiskt det”

Sundlings stöd

Svahn stod själv utanför landslaget förra året tillsammans med Frida Karlsson och Maja Dahlqvist.
– Ifjol kände jag och några till att det var viktigt att stå vid sidan av för att få den ultimata utväxlingen. I år är det helt tvärt om, och det är så – det går i vågor i karriären. Jag tror inte det säger så mycket om norska förbundet i sig utan jag tror bara att hon är villig att gå sin väg, fortsätter Svahn.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Jonna Sundling, Linn Svahn, skidor
200304 Jonna Sundling and Linn Svahn of Sweden pose for a photo after the women’s sprint finale during the FIS Cross-Country World Cup on March 4, 2020 in Drammen. Photo: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN / Cop 200

Jonna Sundling stöttar även hon Skistads val, samtidigt som hon anser att det kan skada det norska landslaget att norskan står utanför det.
– Det är väl vägen hon vill gå, och man ska följa sitt hjärta. Vi har ju haft samma händelser att åkare vill gå och testa sina egna vägar och jag tycker inte det är något fel med det. Men det är väldigt bra att kunna ha ett komplett landslag såklart, säger Sundling.

LÄS MER: Ebba Anderssons helt ärliga insikt – erkänner nu efter nobben mot landslagskompisarna: ”Inte beredd på det”

Svahns hyllning

Oavsett förväntar sig svenskorna att Skistad blir en tuff konkurrent kommande säsong.
– Jag tror absolut att hon kommer bli farlig utifrån hennes historik ifjol. Det blir spännande att se var hon står och hur vi står oss mot henne, och alla andra såklart, säger Sundling.

Svahn instämmer.
– Hon imponerade otroligt ifjol, speciellt efter VM, så jag tror hon är tuff. Det blir spännande att se hur säsongen blir, men jag tror inte det är någon man kan räkna bort från någon tävling, speciellt inte sprintarna.

LÄS MER: William Poromaas hårda kritik mot rivalen Norge – efter stora problemen: ”Klart att det är dåligt”