Ebba Anderssons helt ärliga insikt – erkänner nu efter nobben mot landslagskompisarna: ”Inte beredd på det”

Ebba Andersson valde att stanna hemma – när alla kompisar drog till Italien.
Då fick hon en plötslig insikt.
– Jag var inte beredd på det, säger stjärnan.

Ebba Andersson var vinterns stora dominant inom skidvärlden. Åtminstone när det vankades VM, då Ebba Andersson åkte hem som den stora medaljdrottningen. Hon fick ett enormt genombrott och går till den här säsongen in som den kanske mest favorittippade åkaren i varje distanslopp.

Förklarar beslutet

Och hon följer inte direkt strömmen när det kommer till förberedelser. Under sensommaren och början av hösten har landslagskompisarna varit på höghöjdsläger och på fina platser ute i Europa. Landslagstruppen var hela förra veckan i Livigno, men Ebba Andersson valde att stanna kvar i Östersund, där hon tränat på egen hand.

230228 Ebba Andersson of Sweden after competing in the Women’s Cross Country Skiing 10 km Free Technique during the FIS Nordic Ski World Championships on February 28, 2023 in Planica. Photo: Petter Arvidson / BILDBYRÅN

Ett oväntat beslut, enligt många, men Ebba Andersson har en plan, och hon följer den noga.

– Jag har valt bort hög höjd den här perioden på året. Det är inte så att jag valt bort höjd totalt sett det här året. Bara prioriterat när jag velat ha in det, säger hon till Aftonbladet.

LÄS MER: William Poromaas hårda kritik mot rivalen Norge – efter stora problemen: ”Klart att det är dåligt”

Ärliga insikten

Ebba Andersson har dock noterat att kompisarna haft det bra, inte minst via fina bilder på Instagram – men hon kom samtidigt till en insikt som hon kanske inte hade räknat med.

– På ett sätt var jag väldigt förberedd på att det skulle dyka upp bilder på Instagram för att är man nere och tränar i Livigno i en jättefin miljö tillsammans med sina kompisar så är det klart att det gärna vill visas upp. Så jag var förberedd på det. Däremot var jag inte riktigt förberedd på att jag skulle sakna att hänga med dem så mycket som jag faktiskt har gjort, säger hon.

230905 Ebba Andersson under en pressträff med Svenska Skidförbundet den 5 September, 2023 i Östersund. Photo: Johan Axelsson / BILDBYRÅN

Ebba Andersson har dock inte tränat helt själv. Hon berättar att det blivit en hel del sparrande mot exempelvis pojkvännen Gustaf Berglund.

– Det är främst Gustaf och Fredrik (Andersson, bror) som varit mina träningskompanjoner. Sedan har jag haft lite träningssällskap på andra håll under vissa pass. Senast i går och dagen innan det hade jag sällskap av Lisa Eriksson i Sollefteå. Hon är bosatt här. Det har varit en liten blandad kompott. Men framförallt blir det Fredrik och Gustaf som jag drar ut på träning med. De är väldigt lättillgängliga för mig, säger hon.

LÄS MER: Linn Svahns nya kritik mot hanteringen av ryska skidåkare – svenskans tydliga krav: ”Viktigt för mig”