Legendaren Thomas Wassbergs helt ärliga ord – domen om Frida Karlssons avhopp: ”Det är olyckligt om…”

Frida Karlsson lämnar landslaget.
Thomas Wassberg har delade känslor om det hela.
– Det är olyckligt om de är på varsin kant, säger han till Aftonbladet.

Nyheten slog ned som en bomb tidigare i veckan. Frida Karlsson, vår allra största längdstjärna, väljer att lämna landslagets träningsgrupp för en egen satsning, utanför förbundets regi. Hennes bästa kompis, tillika en av världens främsta sprintåkare, Maja Dahlqvist, gör samma sak.

Wassbergs dom

Det sägs inte finnas någon konflikt bakom beslutet, utan Karlsson ska bara ha tagit beslutet med hänsyn till sin egen utveckling, då hon vill lägga upp sin träning och ”behålla den röda tråden”. I ställlet kan Karlsson och Dahlqvist framöver träna med det tyska landslaget, där Fridas personliga tränare nu är tränare.

220324 Frida Karlsson, Sollefteå IF, efter damernas 15km masstart under dag 2 av SM-veckan den 24 mars 2022 i Piteå. Foto: Maxim Thore / BILDBYRÅN

Åsikterna har varit många kring Karlsson och Dahlqvists beslut. Många har sagt att det är ett vågat, och potentiell dumdristigt sådant. Thomas Wassberg, en av Sveriges största skidåkare genom tiderna, menar att det kan bli negativt.

– Det är olyckligt om de är på varsin kant, för det är bra att ibland träffas, möta och sporra varandra. På min tid var vi ofta ute tillsammans, men vi var inte knutna till att någon måste vara med på alla läger. Ville man göra något eget var inte det förbjudet. Ingen ifrågasatte det, säger han till Aftonbladet.

”Åkarna har ett ansvar”

Han menar dessutom att tappet av Karlsson och Dahlqvist kan påverka de yngre åkarna.

– Åkarna har ett litet ansvar att hjälpa de yngre åkarna. Men samtidigt måste de tänka på sin egen karriär. Deras egna resultat och framgångar kommer är i första hand, att sporra de yngre i andra, säger han.

Thomas Wassberg, skidor
141122 Thomas Wassberg under världscupsuttagningen över 15 km fristil den 22 november 2014 i Bruksvallarna. Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN / kod CS / 57509

Frida Karlsson och Maja Dahlqvist har efter att nyheten blev offentliggjord uttryckt viss besvikelse kring hur det meddelades. Karlsson har sagt att hon känt sig ”svartmålad” efter att pressmeddelandet släpptes.

LÄS MER: Zlatan Ibrahimovics nya, kaxiga hån mot rivalen – och klockrena hälsning till världen efter operationen