Landslagschefens ärliga ord om Fridas och Ebbas form – som får alla att drömma om en blågul succévinter

Sveriges damlag ser urstarkt ut på pappret.
Och framför allt så tycks formen vara bra hos två stycken.
– Ebba och Frida sticker ut, säger landslagschefen Anders Byström till SVT.

Förhoppningarna på det svenska skidlandslaget var enorma redan inför förra säsongen. Frida Karlsson kom då från en sensationellt genombrott i VM, samtidigt som Ebba Andersson hade blivit ett år äldre – och där det dessutom redan fanns erfarna stjärnor som Stina Nilsson och Charlotte Kalla.

Orden om Ebba och Frida

Men det blev en säsong fylld av besvikelse och skador, och trots att Linn Svahn slog igenom med dunder och brak – och vann den totala sprintcupen – så blev det som helhet inte alls vad man hade hoppats på. Men nu är vi bara cirka en vecka från världscuppremiär i Ruka, och förväntningarna är större än kanske någonsin.

Ebba Andersson, Frida Karlsson, skidor
200307 Frida Karlsson and Ebba Andersson of Sweden celebrate after women’s 30 km classic technique mass start during the FIS Cross-Country World Cup on March 7, 2020 in Oslo. Photo: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN / Cop 200

Under sommaren har flera åkare, enligt rapporter, visat upp fin form. Enligt landslagschefen Anders Byström finns det flera åkare som kan blanda sig i det absoluta toppskiktet, men det är framför allt två som sticker ut.

– Vi har ett starkt damlag och vi har sett att Emma Ribom och Linn Svahn har varit väldigt starka under året. Det är många som varit bra även om Ebba och Frida sticker ut med den världscuprutin de har trots att de fortfarande är unga. Det är de som har de största chanserna på papperet, säger Byström till SVT.

Hyllning till Svahn

Linn Svahn är alltså en av åkarna som många hoppas ska ta ytterligare kliv den här säsongen. Men när det är Sverige-premiär i Bruksvallarna så vill landslaget inte sätta någon större press att hon ska prestera i 10 kilometer.

– Jag vill inte sätta den pressen på henne. Hon satsar ju på framför allt på sprint och det är hennes stora mål i år men hon har verkligen utvecklat kapaciteten också. Man ska inte bortse från att hon kan prestera på en tio kilometer också, säger Byström.

Frida Karlsson, skidor
190302 Frida Karlsson of Sweden poses with her gold, silver and bronze medals at the Medal ceremony for the women’s 30km during the FIS Nordic World Ski Championships on March 2, 2019 in Seefeld in Tirol. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / 87908

Klart är i alla fall att svenskan med störst press på sig, Frida Karlsson, ser fram emot utmaningen – och har gjort så sedan hon vann mot Therese Johaug i Holmenkollens tremil i våras.

– Sedan jag gick i mål den sjunde mars har jag längtat efter att stå på mållinjen igen. Jag är som en kossa som vill ut på grönbete igen, säger Karlsson.

LÄS MER: Forskning visar: Skidåkare tål smärta mycket bättre än fotbollsspelare

Få våra nyhetsbrev!