Forskning visar: Skidåkare tål smärta mycket bättre än fotbollsspelare

Nu är det bevisat.
Skidåkare klarar att utstå mer smärta än en fotbollsspelare, enligt en norsk studie.
– Jag tror inte Neymar tolererar så mycket, men det är verkligen individuellt, säger fotbollsspelaren Marit Clausen till NRK.

En norsk studie med 71 idrottsutövare har gjorts. 38 män och 33 kvinnor har testats och resultatet visar att idrottare till uthållighetssporter faktiskt klarar av smärta bättre än fotbollsspelare.

Norsk studie

Resultatet visar även att idrottsutövare är mycket bättre än vanliga motionärer på att hantera smärta. Syftet med studien var att hitta skillnader i hur idrottare av olika sporter hanterar smärtor.
– Jag hade en uppfattning om att längdskidåkare och långdistanslöpare skulle ha en högre smärttröskel. Och det var precis det vi hittade, säger Susann Dahl Pettersen, som är forskare vid norska UiT, till NRK.
– Det var av en sådan karaktär att det förmodligen har betydelse. Dessutom fanns det statistiskt signifikanta skillnader. Det betyder att det knappast är en slump.

Frida Karlsson, skidor
200307 Frida Karlsson of Sweden (winner) and Therese Johaug of Norway /second place) after finishing in the women’s 30 km classic technique mass start during the FIS Cross-Country World Cup on March 7, 2020 in Oslo. Photo: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN / Cop 200

Forskaren Dahl Pettersen sysslar själv med fotboll, ridning och löpning och är inte alls förvånad över studiens resultat. Under processen fick de 71 utövarna genomgå personlighetstester där smärtintensitet, smärtgräns och smärttolerans testades.

”Inte Neymar”

Norska Marit Clausen har sadlat om från längdskidåkning till fotboll och spelar i dag för norska toppklubben Rosenborg. Hon drar snabbt in Neymar som ett tydligt exempel.
– Som uthållighetsidrottare måste du gilla att plåga dig, och det är nog lite så med fotboll också. Om du vill slå dig in i ett topplag måste du tolerera att ha ont, säger Clausen till norska tv-kanalen.
– Jag tror inte Neymar tolererar så mycket, men det är verkligen individuellt. Vissa tolererar mycket, andra inte.

Neymar, Brasilien
Brazil’s Neymar holds his shinbone during the quarterfinal match between Brazil and Belgium at the 2018 soccer World Cup in the Kazan Arena, in Kazan, Russia, Friday, July 6, 2018. (AP Photo/Francisco Seco)

Didrik Tönseth är en annan idrottare som sysslat med både löpning och längdskidåkning. Han vet verkligen vad smärta betyder för en idrottare.
– I uthållighetssporter tillför du smärtan själv, det handlar hela tiden om att flytta gränsen. Hjärnan är programmerad att hålla ut, säger han.

Ett test som genomfördes var att alla deltagare fick hålla handen så länge som man kunde i ett glas med tvågradigt vatten. Ett annat var att man fäste ett värmeelement på underarmen hos deltagarna för att mäta smärtan.

LÄS MER: Tv-profilens oväntade utspel mot Stina Nilsson – sågar nu stjärnans skidskyttesatsning: ”Överskattat henne”

Få våra nyhetsbrev!