Tv-profilens oväntade utspel mot Stina Nilsson – sågar nu stjärnans skidskyttesatsning: ”Överskattat henne”

Stina Nilsson har hyllats för sitt byte till skidskytte.
Men alla är inte imponerade.
”De flesta sportjournalisterna i Sverige har grovt överskattat henne”, skriver tv-profilen Elisabet Höglund.

Det var i vintras som Stina Nilsson chockade den svenska idrottspubliken genom att meddela att hon lämnar längdskidorna, där hon länge skördat enorma framgångar och varit en av sportens största stjärnor. I stället ville Nilsson satsa på skidskytte, och sedan dess har hon legat i intensiv träning för att bli någorlunda redo för sin första säsong.

Tv-profilens kritik

I helgen som var var det äntligen dags att se vilken nivå hon egentligen låg på, och visst kändes det optimistiskt i lördags, då hon under tävlingsdebuten i sin nya sport satte sju av sina tio skott och slutade elva. Men på söndagen gick det betydligt sämre, och med tio bom på 20 skott så slutade hon bara 27:a.

201114 Stina Nilsson, Lima Skyttegille, tävlar i skidskytte, sprint den 14 november 2020 i Idre. Foto: Fredrik Karlsson / BILDBYRÅN

Och en som inte är imponerad av Stina Nilssons byte är tv-profilen Elisabet Höglund, som kommer med ett oväntat utspel på sin blogg.

”Jag anser att de flesta sportjournalisterna i Sverige har grovt överskattat Stina Nilssons möjligheter att snabbt bli en lysande skidskytt. Även om man som Stina har radat upp seger efter seger, guldmedalj efter guldmedalj, i längdsprint, så är denna gren väsensskild från skidskytte, som inte bara är en sport utan två”, skriver hon.

”Det var inte så enkelt…”

Höglund menar att Nilsson har mycket att jobba på, och att det krävs mer än ”bara skjuta några älgar för att bli en bra skidskytt”.

”Det var djärvt av Stina att byta sport. Det var överraskande. Det var tufft. Jag kan bara hoppas att Stina, som idag är 27 år gammal, orkar uthärda alla de år på skjutvallen som krävs för att bli en bra skytt. Efter gårdagens nederlag på distansloppet sa hon att hon nu måste åka hem och ”fila på detaljerna”, skriver hon.

Stina Nilsson, skidskytte
200407 I denna handout-bild från Svenska Skidskytteförbundet ses Stina Nilsson på en träning i skidskytte den 7 april 2020 i Östersund. Foto: Per Danielsson / Svenska Skidskytteförbundet / Handout / BILDBYRÅN

Höglund hoppas dock att Nilsson fortsätter att kämpa.

”Stina Nilsson kan kanske bli en duktig skidskytt, Men för henne gäller det att orka härda ut under alla år av hård skytteträning och alltför många bommar som krävs för att bli en skidskytt i världsklass. Hon är långt ifrån denna position idag. Det var inte så enkelt som många trodde.
Jag hoppas att hon orkar härda ut. Än så länge lever hon på sin fantastiska vilja och glittrande entusiasm. Hon ler även när hon skjuter tio bom. Men ler hon om fyra år när kulorna fortfarande inte hamnar där de ska på skjutvallen?
Lycka till i alla fall, Stina Nilsson!”.

LÄS MER: Norska jättehyllningen till Stina Nilsson efter debuten som skidskytt: ”Hon är överlägsen”

Få våra nyhetsbrev!