Landslaget slår nu tillbaka – efter stenhårda kravet om Stina Nilsson: ”Kommer absolut inte göra det”

Landslaget slår nu tillbaka – efter stenhårda kravet om Stina Nilsson: ”Kommer absolut inte göra det”

Wolfgang Pichler var tydlig med hur skidskyttelandslaget bör hantera Stina Nilsson.
Men profilen får inte medhåll av tränaren Johannes Lukas.
– Det kommer absolut inte hända, säger han till Aftonbladet.

Stina Nilssons besked om att lämna längdskidorna för skidskyttet skapade enorma reaktioner inom vinteridrottsvärlden. Beslutet har fått både ris och ros av diverse stjärnor, ledare och profiler.

Slår nu tillbaka

En som jublade var demontränaren Wolfgang Pichler – som samtidigt var tydlig med hur det svenska skidskyttelandslaget bör agera framöver.

– Nu ska man inte göra som man vanligtvis gör i Sverige, behandla alla lika. Hon kan hjälpa Sverige och skidskyttet mycket och behöver speciell support. Hon måste få en skyttetränare från förbundet som jobbar hårt med henne varje dag i Östersund, med start nu, sa han, och menade dessutom att Nilsson redan kommande säsong borde få chansen i världscupen.

191228 Stina Nilsson of Sweden after the women’s 10 km free technique mass start during Tour de Ski on December 28, 2019 in Lenzerheide. Photo: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN

Men Pichler får inte medhåll av landslagstränaren Johannes Lukas.

– Det är lättare att säga det när du inte är 100 procent involverad längre. Jag har tio andra åkare också, och vill det bästa för alla. Stina också såklart. Vi har olika tankar hur vi ska hjälpa henne speciellt, det här är en superchans för skidskyttet, men jag kan inte splittra mig själv och ge 50 procent bara till Stina och 50 procent till tio andra, säger han till Aftonbladet.

”Kommer inte hända”

Johannes Lukas menar även att Nilsson kommer in i ett tufft landslag.

– Vi har en riktigt hög nivå i damernas världscuplag. Det är inte lätt att vara en del av det, men har hon en superutveckling i skyttet är det absolut möjligt. Vi får se om några månader, om hon är en skyttetalang eller inte. Det handlar lite om det. Men just nu är världscupen för långt bort för att kunna säga om det kan bli världscup eller inte eller vilka lopp, säger han.

Foto: Bildbyrån

Och landslagstränaren är väldigt tydlig med att det inte är någon fråga om att peta någon skidskytt bara ”för att det är Stina Nilsson”.

– Nej, absolut inte. Damlaget var väldigt klart för oss innan, och nu gäller det bara att addera Stina på något sätt, så att det blir bäst för henne och för oss. Vi kommer inte kasta ut någon på grund av Stina, säger han.

Dela för att berätta vad du tycker om det här!