Skrällbeskedet efter jättekaoset i skidlandslaget – nu lämnar han skidskytte för längdskidor

Skidlandslaget har skakats av ett stort kaos senaste veckan.
Nu kommer ett riktigt skrällbesked som ska lösa problemen.
I dag utsågs Anders Byström till ny landslagschef, han gör alltså en omvänd Stina Nilsson och lämnar skidskytte för längdskidor.

Senaste veckan har varit rejäl omskakande för skidlandslaget. Där allt började med att Stina Nilsson lämnade landslaget och bytte sport till skidskytte.

Tar över skidlandslaget

En rejäl intern kritik nådde då upp till ytan och sedan dess har två ledare lämnat skidlandslaget och ytterligare två kan tvingas lämna inom kort. Dessutom överväger tre av damlandslagets stora stjärnåkare att lämna landslaget för att träna på egen hand.

Stina Nilsson, skidlandslaget
191128 Stina Nilsson of Sweden during a training session ahead of the FIS Cross-Country World Cup premiere on November 28, 2019 in Ruka. Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN / kod CS / 57999_470

I dag kom nästa besked för skidlandslaget. Ett betydligt mer positivt sådant. När skidförbundet meddelade att nya landslagschefen blir Anders Byström.

Gör en omvänd Stina

42-åringen kommer närmast från en säsong som landslagschef i svenska skidskyttelandslaget och gör nu en omvänd Stina Nilsson. Genom att lämna skidskytte för längdskidor.
– Jag har haft ett bra år med skidskyttelandslaget och har trivts bra med alla duktiga medarbetare och aktiva där, men längdskidor är min sport så jag blev väldigt glad över erbjudandet om jobbet med längdlandslaget, säger han i ett pressmeddelande.

Anders Byström, skidlandslaget
191207 Anders Byström, Team manager of Sweden at the Men’s 4×7,5 km Relay during the IBU World Cup Biathlon on December 07, 2019 in Östersund. Photo: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN / 136090

Byström har tidigare stor erfarenhet från längdskidor som tränare i både Sverige och Norge.
– Jag är jätteglad över att jag får den här chansen. Det känns kul att Svenska Skidförbundet vill ha mig som en sådan viktig pjäs i utvecklingen av längdlandslaget. Daniel (Fåhraeus, längdchef) och jag kommer att arbeta som ett team för att sätta vår prägel på ledarskapet och tillsammans skapa en trygghet i organisationen, säger nya landslagschefen.

Anders Byström tillträder nya tjänsten som landslagschef från och med 1 maj. Längdchefen Daniel Fåhraeus är mycket nöjd med rekryteringen och värvning av Byström från skidskyttelandslaget.
– Ur ett ledarskapsperspektiv besitter Anders de erfarenheter, kunskaper och färdigheter som behövs för att axla rollen. Vi har en överensstämmande ledarfilosofi och jag är övertygad om att vi kommer bli ett bra team. Han har även jobbat som journalist under en tid, vilket kan vara till hjälp i arbetet som landslagschef för ett påpassat landslag. Vi vill hälsa honom varmt välkommen till längdorganisationen på Svenska Skidförbundet, säger Fåhraeus i ett uttalande.

LÄS MER: Norska varningen till Frida Karlsson – efter oväntade träningsmetoden: ”Hon är inte på något sätt…”