Knallen: Svenskan lämnar nu skidlandslaget – efter Charlotte Kalla-ilskan: ”Jag känner att…”

Hon petades från skid-VM och ifrågasatte att Charlotte Kalla fick en plats.
Nu väljer Anna Dyvik att lämna svenska skidlandslaget helt.
– Jag har varit med i landslaget i många år och känner att det är rätt tid, säger hon i ett pressmeddelande.

I dag offentliggörs den nya landslagstruppen i längdskidor för kommande säsong. Men ett namn som inte kommer att finnas med där är Anna Dyvik.

Dyvik lämnar

26-åringen har fått en förfrågan om att vara en del av ”Team Bauhaus”, som är skidlandslagets andralag. Men svenskan har valt att tacka nej och bestämt sig för att lämna skidlandslaget helt.

Anna Dyvik, skidor
210206 Anna Dyvik of Sweden after a Women’s Sprint quarterfinal during the FIS Cross-Country World Cup on February 6, 2021 in Ulricehamn. Photo: Carl Sandin / BILDBYRÅN / kod CS / CS0120

Redan i vintras hade Dyvik planer på att lämna skidlandslaget och starta en egen satsning mot OS 2022. Nu kommer det definitiva beskedet att Dyvik bryter sig loss från svenska landslaget.
– Efter utvärderingar och möten med landslaget har jag valt att göra ett upplägg efter det jag tror kommer ta mig till OS och gör att jag presterar mitt bästa där, och just nu hittar jag de delarna utanför landslaget. Jag har varit med i landslaget i många år och känner att det är rätt tid att prova något nytt i år, säger Dyvik i ett pressmeddelande enligt Sportbladet.

Ny satsning

Istället ska hon göra ett eget race tillsammans med den nyligen pensionerade landslagskollegan Viktor Thorn för att få så bra förutsättningar som möjligt att nå OS 2022 i Peking.
– Jag är så glad att Viktor som är en bra vän vill stötta mig i den här satsningen mot OS och att han vill finnas där som någon slags ”allt i allo” med sin erfarenhet kring allt från det sportsliga till det ekonomiska för att göra verklighet av mina drömmar. Vi har ju känt varandra sedan vi var i juniorlandslaget tillsammans och vi har ju pratat om allt mellan himmel och jord på träningar och tävlingar så det känns tryggt att ha honom vid min sida! Vi ser verkligen fram emot att dra igång vårt projekt som vi kallar ”ANNA2022” där målet är att ge mig förutsättningar för att ta mig till OS och vara i mitt livs form där, säger Dyvik i pressmeddelandet.

Anna Dyvik, skidor
210211 Anna Dyvik, IFK Mora SK, efter loppet över 15 km klassisk stil vid SM i skidor den 11 februari 2021 i Borås. Foto: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN / COP 200 / MB0130

Det som nog blev nådastöten för 26-åringen var när hon petades från skid-VM tidigare i år. Då valde hon att starkt ifrågasätta varför Charlotte Kalla fick en plats i VM-truppen före henne.
– Det är kul för henne. Men jag tycker kanske att jag har presterat bättre än henne i år. Jag har haft värre ryggproblem än vad hon har haft. Jag hade stora problem med ryggen i Ruka men jag kom inte 48:a, jag var 34:a i jaktstarten som sämst, sa hon då.

Anna Dyvik tillhörde Team Bauhaus under senaste säsongen, men väljer nu att avstå från kommande landslagssamlingar. Under karriären har hon samlat på sig fyra stycken topp 5-placeringar på världscupen och representerat Sverige i OS 2018 och VM 2017.

Dela artikeln och skriv vad ni tycker om det här beskedet!

LÄS MER: Nya planen för Charlotte Kalla – efter avslutade skidkarriären: ”Vore häftigt om det blev så”

Få våra nyhetsbrev!