Knallen: Norska storstjärnan lägger ned skidkarriären – bara 33 år gammal: ”Känns märkligt…”

Hon har vunnit både OS-guld och VM-guld.
Men nu lägger norska storstjärnan Astrid Uhrenholdt Jacobsen av, blott 33 år gammal.
– Det känns märkligt, säger hon till norska NRK.

Hela 43 gånger har hon varit på pallen i världscupen. Lägg därtill 1 OS-guld, 3 VM-guld, 2 VM-silver och 5 VM-brons så förstår ni att det är en av Norges största skidstjärnor just nu.

Norskan lägger av

Men nu väljer Astrid Uhrenholdt Jacobsen att lägga pjäxorna på den berömda hyllan. 33-åringen lägger ned skidkarriären och börjar nu ett nytt yrkesliv som läkare.
– Just nu har jag fler drömmar i livet som läkare än i livet som längdskidåkare, så jag känner att det är dags att sätta punkt, säger norskan till NRK.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen, skidor
200103 Astrid Uhrenholdt Jacobsen of Norway in the mixed zone after the women’s 10 km classic technique mass start during Tour de Ski on January 3, 2020 in Val di Fiemme. Photo: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN / Cop 200

Jacobsen pluggar för närvarande till läkare men har fått hoppa in och jobba under coronakrisen. Nu väljer hon att sadla om helt och hållet och lämna längdskidåkningen bakom sig.
– Det känns märkligt. Det har varit märkligt att ta de här telefonsamtalen nu och berätta för ens närmaste om mitt beslut. Men det känns också bra. Jag känner att jag är lyckligt lottad som har något att luta mig mot och kursen framåt är utstakad, säger hon i intervjun.

”Det är svårt att…”

När norska skidstjärnan får frågan om vilka anledningar som ligger bakom beslutet, så berättar hon om en mättnadskänsla.
– Det är svårt att sätta fingret på en enda orsak, men sammanfattningsvis kan man säga att jag är lite för mätt för att jag ska få ut något konstruktivt av att åka en säsong till. Jag känner att jag är väldigt stolt över säsongen som jag har bakom mig, att jag fick ut det jag kunde då, och att jag verkligen hävdade mig i min sista säsong som aktiv, säger hon till NRK.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen, skidor
200209 Astrid Uhrenholdt Jacobsen of Norway after the women’s 10 km free technique mass start during the FIS Cross-Country World Cup on February 9, 2020 in Falun. Photo: Simon Hastegård / Bildbyrån / 180185

Astrid Uhrenholdt Jacobsen är inte ensam om att lägga ned skidkarriären efter senaste säsongen. Även åkare som Teodor Peterson, Magdalena Pajala, Katja Visnar och Eirik Brandsdal har gått i pension.

LÄS MER: Hanna Öbergs ärliga ord – efter Stina Nilssons sportbyte: ”Det är ändå konstigt att…”