Frida Karlssons oroande besked från Norge – efter stora bragdloppet: "Det är helt sjukt…"

Frida Karlssons oroande besked från Norge – efter stora bragdloppet: ”Det är helt sjukt…”

Det var säsongens stora höjdpunkt för Frida Karlsson.
Men ännu har Frida Karlsson inte fått några prispengar efter bragdloppet i Holmenkollen.
– Rätt ska vara rätt, säger hennes manager Mia Karlsson till Sportbladet.

Klassiska loppet i Holmenkollen blev det allra sista loppet på världscupen då coronaviruset avslutade skidsäsongen i förtid. Då slog Frida Karlsson till med ett riktigt bragdlopp.

Inga pengar till Frida

20-åringen levererade en mäktig upphämtning, gick om hemmafavoriten Therese Johaug och vann sensationellt i Holmenkollen. Johaug kom på andraplats och på tredjeplats hittade vi svenskan Ebba Andersson.

Frida Karlsson, skidor
200307 Frida Karlsson of Sweden poses for a photo as she celebrates winnning the women’s 30 km classic technique mass start during the FIS Cross-Country World Cup on March 7, 2020 in Oslo. Photo: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN / Cop 200

På herrsidan blev ryssen Alexander Bolsjunov etta, Simen Hegstad Krüger tvåa och Emil Iversen trea. Men tyvärr för alla sex åkare på pallen så har de inte belönats med en enda krona än.

100 000 kronor saknas

Prispengarna ligger på drygt 100 000 kronor för vinnarna, runt 77 000 för tvåorna och cirka 51 000 för treorna. Men på grund av coronavirusets utbrott har arrangören för skidtävlingarna i Holmenkollen inte kunnat betala ut några pengar till åkarna än.
– Det stämmer. I den situation vi befinner oss i har styrelsen plikt att agera. Vi måste se till att vi har räddningsplanen i ordning först innan vi kan betala våra fodringsägare. Det är därför en betalning som måste vänta tills vi har allt under kontroll, bekräftar en av arrangörerna Kristin Vestgren Säteröy för norska NRK.

Frida Karlsson, skidor
200307 Frida Karlsson of Sweden in the mixed zone after the women’s 30 km classic technique mass start during the FIS Cross-Country World Cup on March 7, 2020 in Oslo. Photo: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN / Cop 200

En av anledningarna är att Holmenkollen-loppen tvingades genomföra utan åskådare vilket resulterade i ett stor inkomstbortfall för arrangören. Norska kulturdepartementet har gått ut med ett löfte om att ersätta norska idrottsrörelsen med 580 miljoner kronor på grund av drabbade idrottsevenemang.

”Det är helt sjukt”

Det väntar man på innan Frida Karlsson kan få sina välförtjänta prispengar för bragdsegern i Holmenkollen.
– Det är helt sjukt men jag tänkte på det häromdagen för pengarna har inte kommit in och jag undrade varför. Jag fick ett autosvar och tänkte skicka en påminnelse, men tänkte att de skulle återkomma, säger Fridas manager och mamma Mia Karlsson till Sportbladet.
– Frida lever glatt oviss om att de inte kommit ännu… Men rätt ska vara rätt.

20-åringen hade en tuff säsong på grund av sitt tävlingsstopp och kunde därför inte köra in så mycket prispengar under världscupen. Men mamma Karlsson meddelar att Frida Karlsson klarar sig bra utan de försenade prispengarna och att de förstår varför pengarna från Norge dröjer.
– Alla har full förståelse att saker blir annorlunda i dessa tider och Frida klarar sig fint, säger Mia Karlsson till kvällstidningen.

LÄS MER: Chockbeskedet: Nu kan både tränare och åkare(!) tvingas lämna skidlandslaget: ”Läget har förändrats”