Hanna Öbergs ärliga ord – efter Stina Nilssons sportbyte: ”Det är ändå konstigt att…”

Stina Nilsson överraskande sportbyte chockade de flesta.
Men ändå inte Hanna Öberg som tycker att det är full logiskt.
– Jag förstår verkligen varför Stina bytte till skidskytte, säger hon till SportExpressen.

Snart är semesterledigheten över och försäsongen drar igång för svenska skidskyttelandslaget. Hanna Öberg är fortsatt den stora stjärnan i landslaget men hon får nu konkurrens av en helt ny utmanande debutant.

Öberg om Nilsson

Efter senaste säsongen har skidskyttelandslaget fått en rykande färskt nyförvärv i Stina Nilsson. Stora uppmärksamheten efter hennes bomb att byta längdskidor mot skidskytte har nu lagt sig.

Hanna Öberg, skidskytte
200223 Hanna Öberg of Sweden pose for a portrait with her bronze medal after the women’s 12,5 km mass start during the IBU Biathlon World Championships on February 23, 2020 in Antholz. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / 88123

Nu kommer istället allt fokus ligga på hur det faktiskt kommer att gå för debutanten på skjutvallen. Öberg är övertygad om att Nilsson kommer att överraska och imponera rejält.
– Jag är ganska säker på att Stina snabbt kommer att ta ganska stora kliv. Så det blir spännande att se om hon kommer att vara med oss andra på världscupen redan från start. Men det är inte helt lätt att slå sig in. Vi har ju ändå ett förhållandevis bra damlag redan, säger svenska skidskytten till SportExpressen.

”Det är konstigt”

Öberg ser heller inget negativt med att Stina kommer in i skidskyttelandslaget. Utan ser bara fram emot att få följa nya landslagskollegans utveckling.
– Stina kanske tar lite uppmärksamhet från mig, men hon ger samtidigt sporten väldigt mycket ny uppmärksamhet. Och det är väldigt roligt. Så jag ser det inte alls som någon nackdel att Stina kommer in, säger 24-åringen i intervjun.

Stina Nilsson, skidskytte
200407 I denna handout-bild från Svenska Skidskytteförbundet ses Stina Nilsson på en träning i skidskytte den 7 april 2020 i Östersund. Foto: Per Danielsson / Svenska Skidskytteförbundet / Handout / BILDBYRÅN

Hanna Öberg är heller inte särskilt förvånad över att Nilsson byter från längdskidor till skidskytte. Hon tycker att det är fullt logiskt och istället mer förvånad över att inte fler längdåkare byter sport.
– Det här är superkul för henne. Skidskytte ger ju ytterligare en dimension jämfört med längdåkning. Just den där kombinationen med skyttet, att stå där vid sista skjutningen med allt vad det innebär. Så jag förstår verkligen varför Stina bytte till skidskytte. Det är snarare konstigt att det inte är fler som insett hur roligt det är, säger hon till kvällstidningen.

LÄS MER: Legendarens hårda varning till Stina Nilsson – efter stora skidskyttebomben: ”Då har hon inte en chans”