Chockbeskedet: Nu kan både tränare och åkare(!) tvingas lämna skidlandslaget: ”Läget har förändrats”

För några veckor sedan kom lugna besked från skidlandslaget.
I dag är läget helt annorlunda och både åkare och tränare kan få lämna landslaget på grund av coronavirusets konsekvenser.
– Vi ser över precis allt nu, säger längdchefen Daniel Fåhraeus till SportExpressen.

Det var i slutet av mars som skidlandslaget gick ut med lugnande besked under oron för coronaviruset. Då var det tydligt att ekonomin var god och att inga akuta åtgärder skulle behövas tas på grund av pandemins omfattande konsekvenser.

Oro i skidlandslaget

Några veckor senare är läget helt annorlunda. Nu kommer nytt besked från skidlandslaget som är betydligt mer oroande.
– Läget har förändrats, så är det. Jag kan bekräfta att budgeten är tajtare för nästa år. Vi ser egentligen generellt över hur vi ska få allt att fungera så effektivt som möjligt med knappare resurser. Vi ser över precis allt nu, säger längdchefen Daniel Fåhraeus till SportExpressen.

Frida Karlsson, skidlandslaget
200307 Frida Karlsson of Sweden after the women’s 30 km classic technique mass start during the FIS Cross-Country World Cup on March 7, 2020 in Oslo. Photo: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN / Cop 200

Situationen i landslaget kan därför bli väldigt annorlunda för Charlotte Kalla, Frida Karlsson, Ebba Andersson och de andra landslagsåkarna. Just nu sitter skidförbundet och planerar för kommande säsongs landslagsorganisation.

”Det påverkar oss”

Då kan det bli aktuellt med att både tränare och åkare(!) blir färre i landslaget och att flera kan tvingas lämna på grund av det ekonomiskt utsatta läget.
– Det här kommer att påverka oss i flera år framöver på ett eller annat sätt – och inte på ett positivt sätt. Vi jobbar på för fullt, Det är en väldig tidspress på oss, inte minst när det gäller personalstyrkan. Det handlar ju om människor som behöver ta beslut om sina liv, säger Fåhraeus om det tuffa beslutet till kvällstidningen.

Charlotte Kalla, skidlandslaget
191231 Charlotte Kalla of Sweden after the women’s 10 km free technique interval start during Tour de Ski on December 31, 2019 in Toblach. Photo: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN / Cop 200

Redan i juni ska skidförbundets styrelse klubba godkänna budgeten för kommande skidsäsongen. Där finns det delar av verksamheten som nye längdchefen Fåhraeus lägger extra mycket fokus på.
– Är det något jag vill strida för uppåt mot styrelsen är det att inte dra ner för mycket på utvecklingsfrågor, säger han i intervjun.

Daniel Fåhraeus, skidlandslaget
200207 Daniel Fåhraeus, head of cross-country skiing at the Swedish Ski Association during a press conference with the Swedish cross country skiing team on February 7, 2020 in Falun. Photo: Simon Hastegård / Bildbyrån / 180181

LÄS MER: Landslagsåkaren inlagd på sjukhus efter coronasmitta – tvingades till syrgashjälp: ”Har aldrig mått så dåligt”