Juniorvärldsmästaren frias helt från doping – två dagar före skidskytte-VM

Juniorvärldsmästaren frias helt från doping – två dagar före skidskytte-VM

.

Den kazakiska skidskytten Galina Visjnevskaja stängdes i höstas av misstänkt för doping.
Nu, bara två dagar innan skidskytte-VM, häver idrottens skiljedomstol CAS avstängningen.
Vishnevskaya har därmed tillstånd att tävla i Östersund.

Det var i höstas, inför världscuppremiären i slovenska Pokljuka, som skidskyttesporten skakades om rejält.

Misstänktes för doping

Det internationella skidförbundet IBU gick ut med ett pressmeddelande att man stängde av nio kazakiska skidskyttar från all tävling. Det på grund av misstankar om doping.

Galina Vishnevskaya, Kazakstan, under damernas världscupspremiär i distans den 29 november 2017 i Östersund. Foto: Tobias Nykänen/Bildbyrån

De åkare som stängdes av var Galina Visjnevskaja, Alina Raikova, Darja Klimina-Ussanova, Olga Poltoranina, Jan Savitskij, Maxim Braun, Anna Kistanova, Anton Pantov samt Vassilij Potkorytov.

”För att kunna garantera rättvisa tävlingar som inte påverkas av en betydande risk av dopningsavstängningar, stängs följande aktiva ur det kazakiska skidskyttelandslaget tillfälligt av från att tävla i IBU-tävlingar, i väntan på slutgiltigt beslut”, skrev IBU då.

JVM-vinnaren avstängd

Galina Visjnevskaja är det mest kända av namnen som stängdes av av IBU. 25-åringen blev juniorvärldsmästare 2014 och har kört 113 världscupstävlingar med en fjärdeplats som bästa resultat.

De misstänkta åkarna portades från att delta i samtliga av internationella skidskytteförbundets tävlingar. Men nu, endast två dagar innan skidskytte-VM i Östersund, kommer nya besked från IBU.

Via ett pressmeddelande meddelar idrottens skiljedomstol CAS att Visjnevskaja avstängning hävs. Hon är därmed helt fri att tävla – och kan komma att ställa upp på VM.

Fria att tävla – dagar innan skidskytte-VM

”Internationella skidskytteförbundet har blivit uppmanat att omedelbart häva den provisoriska avstängningen. Utövaren kan därmed vara med i IBU:s tävlingar”, skriver IBU i ett pressmeddelande enligt TT.

Det återstår att se om Visjnevskaja ställer upp i skidskytte-VM. Tävlingarna inleds på torsdag med mixstafett för att sedan fortsätta med damernas sprint på fredag.

Dela artikeln för att säga vad du tycker om det här!

LÄS MER: Hanna Öbergs plötsliga drag inför skidskytte-VM: ”Jag ser ingenting”

Skidskytte VM 2019: TV tider, program och resultat