Jonna Sundlings vågade löfte inför säsongen – säger precis vad alla svenskar vill höra: ”Hade varit fantastiskt”

Jonna Sundlings vågade löfte inför säsongen – säger precis vad alla svenskar vill höra: ”Hade varit fantastiskt”

Jonna Sundling har varit fullständigt dominant de senaste säsongerna.
Nu vill hon ta nästa steg – och har målsättningen klar.
– Jag ska göra ett försök med det, säger hon.

Under många år var Jonna Sundling en av världens bästa sprinters. Det är hon fortfarande, och i mästerskap efter mästerskap har hon varit högst upp på pallen när det kommer till den kortaste av distanser. Men Sundling har även tagit stora kliv i andra delar av sin skidåkning.

Stora förändringen

Sundling är given när det vankas stafetter för Sverige, och hon har även visat att hon kan åka längre distanser. De senaste två säsongerna har hon ändrat sitt träningsupplägg för att bli just bättre utanför sprinterna, och det har gett resultat.

230224 Gold medalist Jonna Sundling of Sweden at the Medal ceremony for the women’s cross-country skiing sprint during the FIS Nordic Ski World Championships on February 24, 2023 in Kranjska Gora. Photo: Petter Arvidson / BILDBYRÅN

Nu fortsätter satsningen för Sundling, och hon har inga planer på att sluta försöka utvecklas på distans.

– Jag kommer fortsätta som jag har gjort de senaste två åren. Jag har sett stora framsteg i distansåkningen, men även i sprint. Jag jobbar vidare med det uppläget, så får vi se. Men huvudet vill i alla fall åka distans bättre och utvecklas, säger hon till SVT.

LÄS MER: Ebba Andersson bryter nu tystnaden efter svenska jättekaoset – avslöjar hemligheten: ”Det jag vet är…”

“Skulle vara fantastiskt”

Många segrar i sprintloppen, samt att hävda sig även på distanslopp, brukar vara ett gyllene recept för att lyckas i den totala världscupen. Det är ett tydligt mål Sundling har inför säsongen – och det är någonting som varenda svensk skidälskare älskar att höra.

– Kan jag hålla samma nivå som jag har gjort, får vara frisk och tävla mycket så borde jag ha någonting där uppe och göra i totala världscupen också. Jag ska göra ett försök, så får vi se hur långt det tar mig. Då är det viktigt att man är på banan, är frisk och kan vara med och tävla, säger hon.

230905 Jonna Sundling under en pressträff med Svenska Skidförbundet den 5 September, 2023 i Östersund. Photo: Johan Axelsson / BILDBYRÅN

Men det är dessutom en utmärkelse som Sundling saknar i sin mäktiga meritlista. Trots Sundlings dominans inom sprint har on fortfarande inte vunnit sprintcupen. Hon var i stort sett klar som segrar för något år sedan, men då ställde covid-19 in säsongen.

– Det skulle vara fantastiskt kul att gå bra där. Jag var ju nära tidigare, men då kom pandemin in. Det är något som jag har lite revanschlust över.

LÄS MER: Svensken pekar nu ut detaljen om Therese Johaug – som är rena mardrömmen för Ebba Andersson och Frida Karlsson