Jonna Sundlings nya, mäktiga storsuccé – vinner tredje raka SM-guldet efter ny uppvisning

Skid-SM i Boden är en enda stor uppvisning av Jonna Sundling.
På 10 kilometer klassiskt kom 29-åringens tredje guld på lika många dagar.
Och fler kan det bli.

Varken distans, format eller åkstil tycks spela någon roll den här veckan. Jonna Sundling är bäst vad som än står på programmet. Den inledande masstarten över 20 kilometer i fristil vann hon efter en spurtstrid med Linn Svahn.

Torsdagens sprintstafett tog hon och Emma Ribom hem i helt överlägsen stil. Och på fredagens 10 kilometer klassiskt, med individuell start, var Sundling på nytt i en klass för sig.
– Det är väldigt härligt att känna sig stark och att man kan driva på en längre stund, säger Sundling till SVT.

Sundlings succé

Piteå Elit-kollegan Ebba Andersson var närmast att hota, men ändå inte riktigt nära. Redan efter två kilometer var Sundling tolv sekunder före, och avståndet bara växte för varje passering.

Artikeln fortsätter nedanför.

Sundling tog hem sitt sjätte SM-guld i karriären med 32 sekunders marginal ner till silvermedaljören Andersson.
– Det var lurigt före i dag och val av skidor är extra klurigt när det blir runt ”nollan” och snöfall. Jag brukar sällan gå mer på glid än på fäste, men i dag chansade jag lite och det tror jag var bra, säger Sundling.

Kampen om bronset blev desto mer spännande. Frida Karlsson hade greppet om bronsen inledningsvis, men formen är inte riktigt där hos landslagsstjärnan som till slut blev sjua.

LÄS MER: Ebba Anderssons oväntade uppmaning till självaste kung Carl XVI Gustaf: ”Han hade inte koll på det”

Kan bli sex guld

I stället var det Linn Svahn som fick kliva upp på pallen efter en fin avslutning, 44 sekunder bakom Sundling till slut. Svahn utmanades länge av Trillevallens Märta Rosenberg, som höll på att skrälla sig till ett brons. Tunga sista kilometer gjorde dock att Rosenberg tappade mycket på slutet, och blev fyra.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Jonna Sundling, skidor
240321 Jonna Sundling, Piteå Elit Sk Lag 1, jublar efter finalen av damernas teamsprint under dag 2 av SM-veckan den 21 mars 2024 i Boden. Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN / kod CS / CS0508

Jonna Sundling kan roffa åt sig samtliga sex guld under SM-veckan. 29-åringen får bära favoritskapet i söndagens fristilssprint och på måndagen är hennes Piteå Elit en tung guldkandidat i stafetten. SM avslutas sedan med en klassisk tremil på tisdag.
– Det är ju tre tävlingar kvar så vi får väl se hur det utvecklar sig. Men vi är här för att försöka vinna, säger Sundling.

Dela artikeln för att hylla den fantastiska Jonna Sundling! 🥇

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev