Frida Karlssons oväntade ord till Therese Johaug inför norska skiddrottningens comeback: ”Jag hoppas att hon…”

Therese Johaug är anmäld till norska mästerskapen i längdskidor.
Snart väntas också besked om det blir en internationell comeback, med sikte mot nästa års VM i Trondheim. Det är inget som oroar svenskorna.
– Det är många som kan slå henne, säger Maja Dahlqvist.

Det har gått två år sedan Therese Johaug, i Falun, åkte sitt senaste världscuplopp. Då sade Johaug att karriären var slut. Därefter har hon bland annat hunnit släppa en självbiografi, få barn och gifta sig.

Men i vinter har hon gett allt fler signaler på att en comeback kan vara på gång, med sikte på nästa års VM på hemmaplan.

Johaugs återkomst

Hon vann nyligen ett 17-kilometerslopp i Schweiz. Nu är hon dessutom anmäld till lördagens tremil under de norska mästerskapen. Det blir första gången hon på allvar ställs mot kvalificerat motstånd sedan våren 2022.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Therese Johaug, Norge
211205 Therese Johaug of Norway I after the Women’s Cross Country Skiing Relay 4×5,0 km during the FIS Cross-Country World Cup on December 5, 2021 in Lillehammer. Photo: Marius Simensen / BILDBYRÅN / COP 238 / MM0007

Johaug medger att det är ett steg på vägen mot en VM-comeback.
– Ett litet steg är det ju. Jag vill ser hur formen är i dagsläget, men om det blir VM i Trondheim har jag inte bestämt än, säger hon till NRK.

Tuff comeback

I väntan på ett besked signalerar de svenska landslagsåkarna att norskan kommer att få en tuff comeback.
– Hon skulle säkert göra det bra på en femmil, men jag tror att det är många andra som kan slå henne, säger Maja Dahlqvist.

Skulle en bra tränad Therese Johaug ha hängt med Frida Karlsson när hon nyligen gick loss och vann femmilen i Holmenkollen?
– Nej, just nu tror jag inte det, säger Dahlqvist.

Karlssons ord

Frida Karlsson, som var helt överlägsen i världscupfemmilen i norska Holmenkollen i början av månaden, är inne på samma spår.
– Om jag ser på mig själv och ser på mina resultat och tester så har jag höjt min nivå. Jag vet att alla runt mig på toppen också har höjt sina nivåer. Numera är det bra konkurrens och olika vinnare i loppen, säger Karlsson.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Frida Karlsson, skidor
240314 Frida Karlsson of the Swedish cross-country skiing team poses for a portrait at a press event ahead of the FIS Cross-Country World Cup on March 14, 2024 in Falun. Photo: Simon Hastegård / BILDBYRÅN / kod SH / SH0473

Vad skulle det betyda om Johaug gjorde comeback?
– Intresset skulle öka. Jag hoppas att hon kommer tillbaka. Det skulle vara kul. Vi står med öppna armar och väntar. Hon är vår gamla yrkesmåttstock, säger Frida Karlsson.

LÄS MER: Linn Svahn och Frida Karlsson avslöjar nu hemligheten för det svenska folket: ”Det är bara jag som gör det”

Viktigt för Norge

Maja Dahlqvist tror att en comeback för Johaug skulle betyda mer för norska landslaget än för skidsporten totalt. De norska damerna har inte vunnit ett enda distanslopp i vinter.
– Det kanske är bra för Norge. De har ju haft ett sämre år, säger hon.

Den norska landslagsåkaren Astrid Øyre Slind bekräftar att det skulle få stor betydelse för det norska damlaget.
– För Norge skulle det vara stort. Det är viktigt att vi nu kommer tillbaka som lag, säger Slind.

Vad tycker du om en comeback för Johaug? Dela artikeln och säg din åsikt!

Fakta om Johaug:

Född: 25 juni 1988 (35 år).

Främsta meriter: 4 OS-guld, 14 VM-guld, 82 världscupsegrar. Har vunnit den totala världscupen tre gånger (2014, 2016, 2022).

Aktuell: Gör comeback i norska mästerskapen i samband med lördagens tremil.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev