Jonna Sundling tvingas agera efter Frida och Ebbas besked – ärliga orden om tuffa beslutet: ”Känner mig inte lugn”

Frida Karlsson, Ebba Andersson och Linn Svahn.
Flera stjärnor är sjuka och missar helgens tävlingar – och det får Jonna Sundling att agera.
– Jag känner mig inte lugn, säger hon.

Det är rejält bortfall av stjärnor när världscupen äntligen kommit till Falun och hemmaplan. Frida Karlsson, Ebba Andersson, Linn Svahn och William Poromaa är samtliga sjuka och missar fredagens distanslopp, och överlag har det varit rejäl smitta i landslaget efter VM.

“Känner mig inte lugn”

Förkylningar kan vara förödande för skidstjärnorna. Elvira Öberg, som förvisso sysslar med skidskytte, har fortfarande inte repat sig efter en förkylning hon ådrog sig under VM, och hon säger att hon inte känner igen sin kropp efter det. Och för de stjärnor i längdlandslaget som fortfarande är friska så väntar nu stora uppoffringar.

Jonna Sundling, skidor
230222 Jonna Sundling of Sweden at a cross-country training session ahead of the FIS Nordic Ski World Championships on February 22, 2023 in Planica. Photo: Petter Arvidson / BILDBYRÅN / kod PA / PA0512

Calle Halfvarsson har, för att inte riskera smitta från familjen, exempelvis tagit in på hotell. Och även Jonna Sundling tvingas ta andra val och beslut för att säkerställa att hon håller sig frisk.

– Jag ska inte säga att man känner sig lugn när alla runtom insjuknar. Jag fokuserar på att inte vara bland så mycket folk, ha god hygien och mest vara för mig själv, säger Jonna Sundling till Expressen.

LÄS MER: Martin Ponsiluomas storsuccé i Holmenkollen – tvåa i sprinten efter superskytte: ”Ett perfekt lopp”

Drastiska besluten

Jonna Sundling berättar för SVT att det närmast kan liknas en isolering.

– Vi spritar händer, tvättar händer, ser till att inte vara nära så mycket folk och har egen matsal. Sedan tar vi mat från en buffé, då får man se till att vara försiktig där, tvätta händer innan och efter. Sedan är jag mycket för mig själv också, så försöker jag så gott jag kan hålla mig frisk, säger hon.

230314 Jonna Sundling of Sweden after competing in women’s classic technique sprint semi final during the FIS Cross-Country World Cup on March 14, 2023 in Norway. Photo: Marius Simensen / BILDBYRÅN

Jonna Sundling tycker, förståeligt nog, att det inte är en jättekul tillvaro. Men säsongsavslutningen är inte långt borta nu.

– Det är inte så mycket kvar av säsongen nu, så det är bara att hålla i och hålla ut. Men det går bra.

LÄS MER: Calle Halfvarsson tvingas överge familjen – drastiska åtgärden mitt i stora oron: ”Jag försöker att…”