Johannes Lukas slår tillbaka efter hårda kritiken inför skidskytte-VM – avslöjar nu sanningen: "Aldrig sagt så"

Johannes Lukas slår tillbaka efter hårda kritiken inför skidskytte-VM – avslöjar nu sanningen: ”Aldrig sagt så”

Johannes Lukas har mötts av hård kritik inför skidskytte-VM.
Nu slår Sveriges förbundskapten tillbaka och förklarar varför.
– Så hårt skulle jag inte uttrycka mig, säger Lukas till Expressen.

När svenska skidskyttelandslaget offentliggjorde VM-truppen i mitten av januari så lämnades två platser öppna på herrsidan. Efter skidskytte-EM i helgen kom det nya beskedet att sista VM-biljetterna går till Peppe Femling och Viktor Brandt.

Hårda kritiken

Vilket innebär att Emil Nykvist, som varit en del av världscuplaget under säsongen och gjort fina stafettlopp, petas och får stanna hemma. Det fick Radiosportens expert Uschi Disl att reagera kraftigt och såga trupputtagningen.
– Jag tror helt enkelt att de har valt fel. Jag hade inte tagit med de två. Det är ganska osannolikt att Femling och Brandt tar en individuell VM-medalj, sa Disl till radiokanalen och ansåg att Nykvist hade passat bättre i stafetten.
 – Egentligen behöver de ju den här fjärde mannen till stafetten. Både Peppe Femling och Viktor Brandt har tyvärr visat att de gärna hamnar i straffrundor. Jag hade åtminstone tagit med Emil Nykvist som ett säkert kort i en stafett.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Uschi Disl, skidskytte
230211 Commentator Alexander Lundholm and expert Uschi Disl, of Swedish radio broadcaster Sveriges Radio, pose for a photo during the IBU Biathlon World Championships on February 11, 2023 in Oberhof. Photo: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN / kod MB / MB0542

Expertens hårda kritik har nått fram till Sveriges förbundskapten Johannes Lukas som nu slår tillbaka inför skidskytte-VM, som börjar nästa vecka. Lukas, som utsågs till Årets ledare på Idrottsgalan, tvingas nu förklara vad som ligger bakom den uppmärksammade trupputtagningen.

Lukas svar

Den hyllade skidskyttetränaren ger nu hela bilden av situationen kring Emil Nykvist.
– Jag kan förstå det utifrån om man tittar rent resultatmässigt, och framför allt på stafetterna, så är det Emil som skulle åkt. Vi har en dialog med honom hela tiden, jag tror att jag ser lite mer hur varje aktiv känner sig och hur trygg varje aktiv är. Han har sagt det själv också, att han inte har något på ett VM att göra. Så hårt skulle jag inte uttrycka mig, säger Johannes Lukas till Expressen.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Johannes Lukas, skidskytte
231203 Head coach Johannes Lukas of Sweden ahead of the women’s 10 km pursuit during the IBU World Cup on December 3, 2023 in Östersund. Photo: Petter Arvidson / BILDBYRÅN / kod PA / PA0701

Enligt Lukas har den petade Nykvist inte presterat tillräckligt de senaste veckorna och därmed tappat självförtroendet. Samtidigt som Femling och Brandt är på uppgång.
– När jag får känslan av att en aktiv tvivlar på sig själv är det svårt att komma med riktigt trygghet till VM. De andra två har en stigande trend och visat fina individuella lopp och de förtjänar de sista platserna i det här läget, säger förbundskaptenen till kvällstidningen.
– Innan jul hade jag sagt alla dagar i veckan att Emil (Nykvist) ska köra VM. Men jag har en dialog med de aktiva nästa varje dag, jag ser hur de mår och hur de beter sig och hur trygga de känner sig. Emil har många år framför sig.

Vad tycker du om kritiken inför skidskytte-VM? Dela artikeln och säg din åsikt!

LÄS MER: Sebastian Samuelssons brutalt ärliga ord efter blytunga tiden – som alla älskar: ”Många skrattade åt mig”

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev