Johanna Ojala säger nu det som ingen har tänkt på med en comeback för Therese Johaug: ”Det betyder mycket för…”

Therese Johaug kan göra comeback i spåren igen.
Frågan är vad det betyder för sporten om norska skiddrottningen återvänder.
Nu säger tv-profilen Johanna Ojala det som ingen har tänkt på.

Världscupsäsongen närmar sig slutet och bara en tävlingshelg återstår på svensk mark i Falun. Därefter kommer den stora snackisen i skidvärlden ta över ännu mer – kommer Therese Johaug göra comeback?

Johaugs comeback

Många har spekulerat om det, norska skiddrottningen funderar på det just nu och till nästa skidsäsong kommer snacket intensifieras ännu mer. Det har gått två år sedan Johaug avslutade den framgångsrika karriären som resulterade i 14 VM-guld, 4 OS-guld och 2 totala världscupsegrar.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Therese Johaug, skidor
221209 Therese Johaug, expert commentator of NRK, during the FIS Cross-Country World Cup on December 9, 2022 in Beitostølen. Photo: Vegard Grøtt / BILDBYRÅN / kod VG / VG0385

Sedan dess har hon hunnit uppleva livets stora mirakel och fött en dotter. Norskan är tillbaka på skidor igen och tränar för fullt just nu, nyligen vann hon även ett motionslopp i Schweiz i överlägsen stil.
– Jag måste erkänna att det var jättekul, säger Johaug till VG.

Ojalas ärliga ord

Hon har själv erkänt att skid-VM 2025 på hemmaplan i Trondheim lockar och att det är just den allra första femmilen på ett VM som kan få henne att tävla i spåren igen. Nu ger sig Viaplays tv-profil Johanna Ojala in i diskussionen om Johaugs comebackplaner.
– Hon är fortfarande sugen och nyfiken på att åka skidor, säger Ojala i en intervju med Dagens Nyheter.
– Viljan och nyfikenheten talar för (comeback). Hon tränar väldigt mycket och någonstans där måste det finnas en baktanke. Hon har även varit öppen med att det skulle vara kul och intressant att komma tillbaka.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Johanna Ojala, skidor
231231 Johanna Ojala of Swedish of broadcaster Viaplay poses for a portrait ahead of women’s cross country skiing 10 km classic technique interval start during Tour de Ski on December 31, 2023 in Toblach. Photo: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN / kod MB / MB0817

Men det är inte helt lätt att börja träna och tävla på elitnivå efter två års frånvaro. Därför är det så svårt att avgöra vilken nivå Therese Johaug håller nuförtiden.
– Det är ingen som vet, inte ens hon själv, säger Ojala till dagstidningen och avslöjar det största hindret för norskans comeback.
– Att få ihop livet skulle jag tro. Förut hade hon bara sig själv att ta hand om men nu har hon ett barn som behöver hennes uppmärksamhet och tid.

LÄS MER: Maja Dahlqvists oväntade beslut – därför lämnar stjärnan nu Sverige: ”Jag är klar med det”

Johanna Ojala säger nu också det som ingen har tänkt på. En comeback av 35-årige Johaug betyder nämligen inte bara mycket för själva skidsporten utan mycket mer än så.
– Inte bara för norsk skidåkning utan framför allt skulle det betyda mycket för längdskidåkning för kvinnor generellt. Att just visa att livet kan komma, man skaffar barn men ändå kommer tillbaka, att det är en möjlighet, säger hon till dagstidningen.

Vad tycker du om en comeback för Therese Johaug? Dela artikeln och säg din åsikt!

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev