Jättevändningen för Stina Nilsson – kan nu tävla i två olika(!) sporter i vinter: ”Det stämmer”

Stina Nilsson bjöd på den stora bomben i mars.
Men nu kommer jättevändningen att hon kan tävla i två olika sporter i vinter.
– Det kan bli så att hon gästspelar i några lopp, säger IFK Moras ordförande Tomas Bredberg till SportExpressen.

Det var i slutet på mars som Stina Nilsson överraskade alla. När längdstjärnan meddelade att hon lämnar sporten helt och byter till skidskytte istället.

Vändning för Stina

Chockbeslutet väckte enorm förvåning och starka reaktioner i hela skidvärlden. Sedan tog Nilsson beslutet att gå med i skidskytteklubben Lima SKG.

Stina Nilsson, skidskytte
200422 Stina Nilsson under en träning i skidskytte den 22 April 2020 i Östersund. Foto: Johan Axelsson / BILDBYRÅN / Cop 245

Därefter har hon fått licens för eget gevär, fått en plats i skidskyttelandslaget och börjat träna med nya landslagstränaren Jean-Marc Chabloz. Men nu kommer nästa jättevändning för svenska 26-åringen.

Tävla i två sporter

Nilsson är inte alls klar med längdskidåkningen och har skrivit ett nytt treårskontrakt med längdklubben IFK Mora. Vilket innebär att hon kan tävla i två olika sporter framöver.
– Ja, det stämmer. Det kan bli så att hon gästspelar i några lopp ibland, när det passar i kalendern. Det beror på hur det går för henne i skidskyttet och hur tävlingsschemat ser ut, säger klubbens ordförande Tomas Bredberg till SportExpressen.

Stina Nilsson, skidskytte
200407 I denna handout-bild från Svenska Skidskytteförbundet ses Stina Nilsson på en träning i skidskytte den 7 april 2020 i Östersund. Foto: Per Danielsson / Svenska Skidskytteförbundet / Handout / BILDBYRÅN

Så även om Nilsson nu satsar helhjärtat på skidskytte finns ändå möjligheten för henne att ha kvar ett ben i längdskidåkningen.
– Vi tittar framför allt på SM, att hon kanske ska kunna vara med i något individuellt lopp och stafetten. Men hon har sitt fokus på skidskyttet, det är nummer ett, säger ordföranden till kvällstidningen.

IFK Mora-ordföranden berättar om samtalet han fick från Stina i mars. När hon beslutat sig för att byta sport och vad det betydde för klubben.
– Det var väldigt tufft för henne att berätta om det här för mig, men jag stöttade henne och sa att hon gjorde helt rätt. Bland det första hon sa var: ”Jag vill naturligtvis fortsätta att åka i skidklubben”. Man behöver vara registrerad i en längdklubb för att få tävla i längd och hon hade inga tankar på att gå någon annanstans. Men vi var tvungna att skriva ett nytt kontrakt, för det som hon hade handlade om 100 procent satsning på längdskidor. Vi fick formulera om det, säger han i intervjun.

LÄS MER: Frida Karlssons nya superkontrakt – rekordavtal med giganten: ”Häftigt att vara i samma team som Messi”