Jättekonflikten som drabbar svenska skidlandslaget – efter Frida Karlssons oväntade ord: ”Aldrig upplevt det här innan”

Frida Karlsson kan avsluta karriären med skid-VM 2027 i Falun.
Men nu kommer jättekonflikten som kan förändra allt.
Sverige drabbas nu och kan gå miste om mästerskapet, rapporterar VG.

Det väntar två högintressanta mästerskap i skidvärlden. Kommande säsong är det skid-VM 2025 i Trondheim som kommer att locka rekordpublik, sedan väntar skid-VM 2027 på svensk mark i Falun.

Fridas oväntade ord

Nyligen släppte svenska skidstjärnan Frida Karlsson en bomb att det kan bli hennes allra sista mästerskap i karriären.
– Det finns ju mer i livet. Jag vill ju göra så mycket – även om jag inte vet exakt just nu vad jag vill göra då, sa Frida i en intervju med Expressen.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Frida Karlsson, skidor
240502 Frida Karlsson under en pressträff med Svenska Skidförbundet den 2 maj 2024 i Östersund. Foto: Johan Axelsson / BILDBYRÅN / COP 245 / JA0194

Men nu kommer nya uppgifter som kan förändra allt och innebär att Sverige går miste om mästerskapet i Falun, och den perfekta avslutningen på karriären för Karlsson. För den norska tidningen VG rapporterar att inget avtal är påskrivet än för var skid-VM arrangeras 2027.

Konflikt inom skidor

Pernilla Bonde, generalsekreterare för svenska skidförbundet, erkänner också att ”detaljer som vi inte kan gå in på återstår” innan beslutet klubbas igenom.
– Jag kan inte säga något exakt datum, men vi jobbar med att komma igenom grejerna, säger hon till norska tidningen.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Linn Svahn, skidor
231230 Jonna Sundling and Linn Svahn of Sweden celebrate after the women’s cross-country skiing sprint final during Tour de Ski on December 30, 2023 in Toblach. Photo: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN / kod MB / MB0815

Men nu blossar en jättekonflikt upp i skidvärlden och påverkar svenska skidlandslaget i allra högsta grad. Även Finland har vägrat att skriva på avtalet för sitt skid-VM 2029 i Lahtis.
– Jag har aldrig upplevt det här innan. Det tyder på att många arrangörer tycker att dagens avtal är mer krävande än tidigare, säger norska skidförbundets arrangemangschef Terje Lund till VG.

Schism med Fis

Anledningen till oron är en schism mellan Internationella skidförbundet, Fis, och de nationella förbunden kring tv-intäkterna. Tidigare är det värdnationen som ansvarat för att sälja tv-rättigheterna till mästerskapen men från med 2026 så tar Fis över allt ansvar för tv-sändningarna.

LÄS MER: Petter Northug sågar nu Sveriges kontroversiella beslut och riktar jättekritik mot skidlandslaget: ”Jag kan inte förstå”

Detta leder till att kommande arrangörerna av skid-VM fortfarande är osäkra på hur den ekonomiska kompensationen ser ut för mästerskap efter 2026. Flera nationella förbund har även hotat med att dra sig ur alla Fis-tävlingar och istället starta upp en egen superliga inom längdskidåkning.
– Du som arrangör tar på dig merparten av risken. Så du får en garanterad summa av Fis för att göra det – förutsatt att Fis har alla tv- och marknadsrättigheter, säger norrmannen Terje Lund i intervjun. 

Vad tycker du om den här konflikten i skidvärlden? Dela artikeln och säg din åsikt!

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev