Petter Northug sågar nu Sveriges kontroversiella beslut och riktar jättekritik mot skidlandslaget: ”Jag kan inte förstå”

Perry Olsson fick inte fortsatt förtroende i svenska vallateamet.
Petter Northug sågar beslutet och avslöjar nu att han vill anlita den svenska stjärnvallaren till sin långloppssatsning.
– Oavsett om det är en omorganisation eller inte ska det finnas plats för Perry Olsson. Nu har jag frågat om han vill hjälpa mig, säger skidprofilen.

Skidvärlden häpnande när det i slutet av april blev känt att Perry Olsson, av många ansedd som en av världens bästa vallare, inte får fortsätta i svenska skidlandslaget.

Northugs kritik

Petter Northug, som har tagit 13 VM-guld och två OS-guld, hade Olsson som personlig vallare. Han blev mycket förvånad över petningen.
– Han ska vara med och lägga premisserna i det nya vallateamet. Nu blir det inte så, vilket är underligt inför en viktig VM-säsong, säger han till TT.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Petter Northug, skidor
240214 Petter Northug of Norway Broadcaster TV2 after men’s 20 km individual during the IBU Biathlon World Championships on February 14, 2024 in Nove Mesto na Morave. Photo: Petter Arvidson / BILDBYRÅN / kod PA / PA0762

Kommer svenska landslagets vallakapacitet bli sämre nu?
– Det tror jag, absolut. De missar mycket när det förlorar hans kompetens. Det är svårt att ersätta en sådan kunnig vallare som Perry Olsson. Jag kan inte förstå varför en av världens bästa vallare genom tiderna inte fick fortsätta.

Olsson jobbade för det norska landslaget 2003–2020. Då var Northug en av världens bästa skidåkare. Northug säger att den svenske stjärnvallaren betydde mycket för hans framgångar.
– Han var avgörande för att jag skulle få bra skidor. Han var en trygghet med skidtester och hade god kontakt med skidfabriken.

Olssons framtid

Perry Olsson har fått anbud från minst ett annat skidlandslag. Vilken nation är fortfarande hemligt. Men Petter Northug vill också anlita honom till sin kommande långloppssatsning (Northug har inte bestämt om han ska starta ett eget lag eller ingå i ett annat).
– Jag har redan pratat med Perry (Olsson) om detta och hoppas han får möjlighet att hjälpa mig samtidigt som han jobbar med sitt nya landslag.

Artikeln fortsätter nedanför.

Vallachefen Anders Svanebo jobbar med att omorganisera det svenska vallateamet. Men hittills har åkarna fått mycket lite information kring vad som kommer att hända. Detta får Petter Northug att reagera.
– Vallarna bör komma på plats snart. Vi är snart inne i juni och det är viktigt att ha en bra relation med sin vallare.

Han fortsätter:
– Detta är viktigt speciellt när vi vet att de svenska skiddamerna blev otrygga i slutet av säsongen. Man såg det när de kom i mål. De var irriterade och besvikna. Då är det väldigt viktigt att det svenska vallalaget kommer på plats tidigt och får ett system som svenska åkarna blir trygga med.

LÄS MER: Therese Johaug slår nu tillbaka mot Frida Karlsson – efter svenskans hårda ord inför comebacken: ”Ska inte vara kaxig”

Fakta: Det har hänt

26 april: Beskedet kommer att Perry Olsson, 68, inte får fortsätta i svenska vallateamet.

6 maj: Perry Olsson avslöjar för Radiosporten att han fått erbjudande från en annan nation, vilket land är inte känt.

• 20 maj: Svenska vallachefen Anders Svanebo berättar för TT att han jobbar med att skapa en ny vallaorganisation som blir mindre sårbar och som blir mer familjevänlig.

Vad tycker du om Petter Northugs kritik? Dela artikeln och säg din åsikt!

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev