Jättehånen efter Petter Northugs succé – experten pekar nu ut tre svenska stjärnor efter loppet som hela skidvärlden pratar om

Jättehånen efter Petter Northugs succé – experten pekar nu ut tre svenska stjärnor efter loppet som hela skidvärlden pratar om

Petter Northugs chockresultat är hela skidvärldens stora snackis just nu.
Då kom norska experter med en jättesågning – av Sverige.
– Han hade vunnit SM, säger Torgeir Björn.

Det är ingen hemlighet att Petter Northug legat i hårdträning det senaste året. Sedan ikonen avslutade skidkarriären har han i stället fokuserat på långlopp, och förra året deltog han bland annat i Vasaloppet för första gången. Det blev dock ingen succé, men Northug lovade att komma tillbaka starkare i år, och nu tycks han minst sagt ha hittat formen.

Northugs chocklopp

Northug, som numera är 38 år gammal, har nu gjort comeback i traditionell längdåkning, då han är tillbaka efter sex år. Och i helgen blev det en fullständig succé, med ett lopp som hela skidvärlden pratar om just nu. Northug tävlade på söndagen i 20 kilometer klassiskt i den norska cupen, och blev sensationellt tvåa, bara slagen av David Thorvik.

230305 Petter Northug after Vasaloppet on March 5, 2023 in Mora. Photo: Daniel Eriksson / BILDBYRÅN

Northug slog flera aktiva toppåkare, däribland Henrik Dönnestad som har en pallplats i världscupen den här säsongen. Och efter succén så höjs allt fler röster för att Northug förtjänar en plats i Norges VM-lag nästa år, för att få chansen i femmilen. Det är även femmil i Holmenkollen, Norge, nästa månad, en tävling som Northug absolut kan bli uttagen till. Norges landslagstränare har redan öppnat för Northug efter helgens succé, men det har även lyfts fram om hur Northug står sig mot svenska åkare.

Hånen mot Sverige

Torgeir Björn, längdexpert på NRK, menar att Northug skulle vara bäst i Sverige på distansen om chansen hade getts.

– Det är chockerande bra, säger Björn, innan han fortsätter:

– Men det här loppet hade han blivit svensk mästare. Det är bara William Poromaa, Calle Halfvarsson och Jens Burman som har kapaciteten att sätta emot det Northug visar här.

230314 Petter Northug after women’s classic technique sprint prologue during the FIS Cross-Country World Cup on March 14, 2023 in Norway. Photo: Marius Simensen / BILDBYRÅN

Petter Northug hade några berömda hån mot svenskar under sin tid som aktiv skidåkare. Och även denna gång passade han på att skicka en hälsning till alla svenska stjärnor.

– Förra året slog jag Björn Sandström direkt efter att han vunnit SM. Frågan är inte om jag hade vunnit, utan bara om hur mycket jag hade vunnit med, säger han till TV2.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev