Ingemar Stenmarks fina hyllning till Sandra Näslund – mäktiga orden efter otroliga rekordet: ”Överlägsen”

Sandra Näslund har slagit Ingemar Stenmarks otroliga rekord.
Och han är imponerad.
– Hon är överlägsen, säger han.

Sandra Näslund har länge varit skicrossens starkast lysande stjärna, och det är sällan som hon inte står högst på pallen efter en tävling. De senaste åren har hon dock tagit ytterligare kliv i sin utveckling, och numera är hon faktiskt fullständigt överlägsen inom sporten.

Fina hyllningen

Faktum är att hon i helgen vann sin 16:e(!) raka världscupseger i följd, och därmed slog hon ett rekord som många trodde var omöjligt att slå. Ingemar Stenmark vann, för 43 år sedan, hela 15 gånger i följd. Men nu är det alltså en annan svensk som har rekordet i sin hand.

Sandra Näslund, skicross
220217 Sandra Näslund of Sweden celebrates at the medal ceremony for women’s ski cross during day 13 of the 2022 Winter Olympics on February 17, 2022 in Zhangjiakou. Photo: Vegard Grøtt / BILDBYRÅN / kod VG / JM0291

Och Ingemar Stenmark är imponerad. Och förvånad. För Aftonbladet berättar nu ”Stenis”, av många klassad som vår största idrottare genom tiderna, att han inte visste om att han hade rekordet.

– Jag visste inte att jag hade ett sådant rekord, men det är ett bra rekord hon har slagit och det är kul för henne. Hon är duktig och imponerande, säger Ingemar Stenmark.

LÄS MER: Stina Nilsson bryter tystnaden efter VM-nobben – erkänner nu med ärliga ord: ”Jag tycker att det är…”

”Hon är överlägsen”

Stenmark berättar att han trodde att han bara hade 13 segrar i rad, men att han måste missat en vinst i slalom däremellan också. Nu imponeras han av Sandra Näslund, en åkare han följt en del genom åren.

– Jo, absolut. Jag har sett att hon har varit på topp under flera år. Nu är hon dessutom överlägsen, säger han.

Ingemar Stenmark, alpint
190212 Former skier Ingemar Stenmark of Sweden poses for a portrait at a press event for a legends race during the FIS Alpine World Ski Championships on February 12, 2019 in Åre. Foto: Daniel Stiller / Bildbyrån / kod DS / 87862

Många har dock lyft kritiska fingrar efter att Näslund slog rekordet. Många har menat att skicross inte går att jämföra med traditionella alpina grenar. Men Ingemar Stenmark tycker annorlunda.

– Det är ju skidåkning i alla fall så det är okej att jämföra. Ett tag jämförde de skidskytte med alpin skidåkning och det var kanske lite väl konstigt. 

LÄS MER: Per Elofssons öppenhjärtiga ord om vägen tillbaka efter svåra sjukdomen: ”Fått en större tacksamhet för livet”