Ingemar Stenmark öppnar upp om nya livet efter framgångsrika karriären: ”Det är drivet i dag”

Han är en av våra absolut största idrottare någonsin.
I dag lever skidikonen Ingemar Stenmark ett helt annat liv – som morfar.
– Drivet i dag är min familj, säger han i en intervju med Trust Magazine.

2 OS-guld, 3 VM-guld och makalösa 86 världscupvinster. Än i dag är det ännu ingen som har vunnit fler världscupsegrar än legendariska Ingemar Stenmark.

Stenis nya liv

Han är en av svensk idrotts absolut största ikoner genom tiderna och våra äldre pratar fortfarande om hur hela Sverige stod stilla när ”Stenis” åkte i backen. Han är helt enkelt en gigant inom skidvärlden.

Ingemar Stenmark, skidor
190212 Former skier Ingemar Stenmark of Sweden poses for a portrait at a press event for a legends race during the FIS Alpine World Ski Championships on February 12, 2019 in Åre. Foto: Daniel Stiller / Bildbyrån / kod DS / 87862

I dag är 64-åringen fortfarande kvar med ett ben i skidvärlden, som delägare och styrelsemedlem i glasögonföretaget Spektrum. En perfekt sysselsättning om man frågar Stenmark själv efter den aktiva karriären, till skillnad mot en vanlig anställning där han behöver lyssna på någon annan än sig själv.
– Om jag tänker att jag skulle ha ändrat på något när jag var aktiv så hänger det ihop med ledarskap. Jag hade några som tyckte att jag borde träna mer än vad jag gjorde, trots att jag själv visste vad min kropp svarade bäst på. Jag blev inte bättre för att jag tränade ännu mer, så jag skulle inte ha lyssnat på andra. Jag visste bäst själv, säger Stenmark i en intervju med Trust Magazine.

Blivit morfar

Svenskens nya liv efter aktiva karriären inkluderar även snabba bilar. Där Stenmark alltid haft ett stort bilintresse och i dag är han ambassadör för anrika Porsche.

Ingemar Stenmark, skidor
180115 Ingemar Stenmark med sällskap under Idrottsgalan den 15 januari 2018 i Stockholm. Foto: Andreas L Eriksson / Bildbyrån / kod AE / Cop 106

Han äger själv en Porsche Macan från 2019, som värderas till en halv miljon kronor.
– Det är många skidåkare som gillar snabba bilar, och det är ju inte helt olikt skidåkning när man kör bil på bana. Jag gillar kicken bakom ratten, men har inte utvecklat det vidare. Lagom är kul och jag är rädd att bli för biten, säger Stenmark till magasinet.

Men mest tid och fokus lägger han ändå på familjen nuförtiden. Ingemar Stenmark har två döttrar och blev för två år sedan även morfar.
– Drivet i dag är min familj. Att se sin yngsta dotter växa upp och sin äldsta dotter bilda familj och själv skaffa barn. Att få vara morfar. Vi bor ju i hus så det finns alltid något att pyssla med. Jag tränar en del själv och så har jag en fot kvar i skidbranschen tack vare Spektrum, säger han i intervjun.

LÄS MER: Oslagbara rekordet av Ingemar Stenmark som fortfarande står sig än i dag – över 40 år senare

Få våra nyhetsbrev!