Ingemar Stenmark om detaljen bakom jättehoppet – som fick Sverige att tappa hakan: ”Idag hade nog..”

Ingemar Stenmarks jämfotahopp i Mästarnas mästare blev extremt uppmärksammat. Nu avslöjar skidikonen detaljen bakom jättehoppet.
– I dag hade jag nog inte gjort det, säger han.

Det finns nog inte många som tycker annat än att Ingemar Stenmark är en av våra allra största idrottsstjärnor genom tiderna. När Stenmark åkte viktiga lopp under sin karriär stannade hela Sverige upp för att se på när legendaren flög ned för skidbacken.

Avslöjar historien bakom hoppet

Ingemar Stenmark deltog i SVT:s succéprogram ”Mästarnas mästare” 2011 och det finns ett klipp som verkligen sticker ut med skidlegendaren. Helt ovetandes filmas han när han hoppade jämfota upp för en 1.30(!) meters hög mur.

Nu avslöjar slalomhjälten historien bakom det legendariska jämfotahoppet.

– När jag såg muren tänkte jag: Jag är säker på att jag klarar det! Det var mest en kul grej. Idag hade jag nog tänkt mig för lite mer. Hälsenorna kan ju gå av och jag hade ju kunnat skrapa upp mig rejält, säger han i en intervju med Villalivet.

Foto: Bildbyrån

Klippet är efter Stenis varit ute på en löprunda och man får se ikonen vackla fram och tillbaka längs muren, som att någonting är på gång.
Till slut ställer Stenmark sig framför muren och hoppar rakt upp, utan att han visste om att det hela spelades in.

– Jo, jag var ju ute och sprang. Och jag brukar hoppa när jag tränar, det har jag gjort i många år. Och så råkade de filma det hela, säger han.

”Tackade nej flera gånger”

Mästarnas mästare hade premiär 2009 och Ingemar Stenmark var ett namn produktionen velat haft med sedan start. Men det skulle dröja ett par år innan skidlegendaren valde att ställa upp.

– Jag fick förfrågan varje år, ända sedan programstarten och jag visste inte riktigt vad det gick ut på så jag tackade nej flera gånger. Men sen tyckte jag att det var ett bra program och bestämde mig för att tacka ja.

Ingemar Stenmark var sedan med ytterligare en gång när programmet firade 10-årsjubileum, och tävlingen var utformat i lag i stället för att deltagarna tävlade individuellt.

Foto: YouTube

I dag är Ingemar Stenmark bland annat aktuell med att han ska delta i vinterns Race of Champions i Piteå som inleds i februari. Där kommer den legendariske slalomåkaren att köra i sidotävlingen ROC Celebrity Race.

LÄS MER: Därför har Ingemar Stenmark inga pokaler i hemmet – förutom en(!) oväntad trofé i bokhyllan: ”Helt ärligt…”

Få våra nyhetsbrev!