Därför har Ingemar Stenmark inga pokaler i hemmet – förutom en(!) oväntad trofé i bokhyllan: ”Helt ärligt...”

Därför har Ingemar Stenmark inga pokaler i hemmet – förutom en(!) oväntad trofé i bokhyllan: ”Helt ärligt…”

Ingemar Stenmark skyltar inte direkt med sina pokaler i hemmet.
Men en oväntad trofé har han framme.
– Nu är de faktiskt för många och helt ärligt är de lite i vägen, säger han till tidningen Villalivet.

Det finns ingen som Ingemar Stenmark. När han åkte, under den aktiva karriären, kunde han få hela Sverige att stanna upp och det var lätt att förstå varför. Det var ingen som ville missa när mästaren åkte hem ännu en seger, för det var ju precis så det faktiskt brukade sluta. Totalt blev det två OS-guld, fem VM-guld – och sanslösa 86 världscupsegrar för tidernas främsta alpina åkare.

Enda trofén i hyllan

Stenis har dessutom skördat stora framgångar efter karriären, då han vunnit såväl Mästarnas mästare som TV4-långköraren Let’s Dance. Stenis vinner helt enkelt det mesta han ställer upp i, och han ju självklart vunnit priser som Bragdguldet och Jerringpriset, också. Men av någon anledning tycks just Let’s Dance betyda något särskilt… åtminstone trofén.

150227 Ingemar Stenmark under säsongspremiären av den tionde säsongen av Let´s dance 27 februari 2015 i Stockholm. Foto: Meli Petersson Ellafi / BILDBYRÅN

I en intervju med tidningen Villalivet så kommer det nämligen fram att Stenmark inte har några av sina pokaler från karriären framme – förutom just den röda skon, som vinnaren av Let’s Dance får. Men han menar inte att den är särskilt mer betydelsefull.

– Nja, jag skiljer inte på dem på det sättet. Som liten pojke ställde jag upp priser och plaketter i bokhyllan och tyckte mycket om det. Men nu är de faktiskt för många och helt ärligt är de lite i vägen, säger han, och fortsätter:

– Den karriären är dessutom väldigt långt borta i tiden, så det känns lite konstigt att ha en massa priser framme och visa upp. Skon känns mer aktuell och den är fin. Den får nog vara med något år till.

”Verkligen glad över det”

Ingemar Stenmark berättar att han tackade nej till Let’s Dance vid flera tillfällen, men till sist gav han med sig.

– Castingtjejen på produktionsbolaget, Åsa Thurhammar, hade frågat mig i flera år, men jag sa blankt nej varje gång. En dag sa hon: Du kan väl provdansa? Och det kunde jag inte säga nej till. Så jag provdansade i 20 minuter och det kändes jätteroligt. Jag är verkligen glad att jag gick med på att tävla, det var en fantastisk upplevelse. Jag tror inte någon ångrar att de varit med. Det var både kul och utmanande att få träna på dans efter dans, att få l ära sig koreografin, säger han.

190212 Former skier Ingemar Stenmark of Sweden poses for a portrait at a press event for a legends race during the FIS Alpine World Ski Championships on February 12, 2019 in Åre. Foto: Daniel Stiller / Bildbyrån

Och Ingemar Stenmark må uppfattas som lite blyg, men just uppståndelsen kring hans medverkan i tv-program är han helt bekväm med.

– Spänningen och uppmärksamheten kändes faktiskt väldigt bra. Det var precis som om jag var beredd. Kanske tänkte jag att det var som ett jobb, fast ett roligt jobb. Jag var så inne i att det var träning många timmar varje dag, det blev helt naturligt.

LÄS MER: Zlatan Ibrahimovic avslöjar udda detaljen på sina skor – skickar syrlig pik: ”Ska inte finnas några ursäkter”

Få våra nyhetsbrev!