När Ingemar Stenmark vägrade ge sig – och chockade en hel skola med hemliga tricket: ”Slog halvt ihjäl sig”

Ingemar Stenmarks vinnarskalle tog honom långt.
Hela vägen till att bli Sveriges kanske största idrottare genom tiderna.
Och det började redan som barn.

Ingemar Stenmark är inte bara Sveriges kanske största idrottare genom tiderna. Få idrottare har någonsin haft samma vinnarskalle som Ingemar Stenmark, och ofta spelade det faktiskt ingen roll att ens vann. Det kunde vara någonting som störde honom – som gjorde att han inte fick det perfekta åket – och det räckte för att göra honom irriterad.

Vann allt

Man vinner inte två OS-guld, fem VM-guld och 86 världscupsegrar på att ta lätt över förluster, och det var kanske det som gjorde Ingemar så oerhörd. Förmågan att alltid vilja vinna, att alltid vilja bli bättre, och att alltid ge sig. Och det var inte någonting som kom med åldern. När Stenmark har deltagit i tävlingar långt efter karriären, bland annat i Mästarnas mästare, har vinnarskallen fortfarande varit där. Och så var det även som barn.

790211 Alpint, Världscupen: Ingemar Stenmark, Sverige © Bildbyrån

Att Stenmark var en talang utöver det vanliga var tydligt tidigt, och redan som liten hatade han att förlora. Ingemar Stenmark förstod tidigt att han skulle bli slalomåkare, och att han skulle bli bäst, och det handlade bara om att få andra att fatta det också. Men det dröjde inte länge innan andra förstod hur mycket Ingemar Stenmark faktiskt hatade att förlora.

LÄS MER: Här får Anders Svensson äntligen sin stora revansch – när han täpper till truten på dryga supportern

”Slog halvt ihjäl sig”

Enligt tv-profilen Steffo Törnquist så ska Stenmark en gång sett en skolkamrat göra någonting han tyckte var häpnadsväckande, och det dröjde inte länge innan Stenmark själv hade bemästrar tricket.

”En dag blev hans klasskamrat Tony Olofsson hjälte genom att klara en bakåtvolt i gymnastiken. Hänfört jubel. Ingemar noterade, gick hem och smygtränade, slog halvt ihjäl sig, men så småningom kunde också han och så ställde han sig där på skolgården, tyst, och så slog han sin volt. Bara sådär. Mitt på skolgården. Inga åthävor, inget onödigt prat, bara en frivolt, inget annat”, har Törnquist skrivit på sajten alltomwhisky.

190212 Former skier Ingemar Stenmark of Sweden poses for a portrait at a press event for a legends race during the FIS Alpine World Ski Championships on February 12, 2019 in Åre. Foto: Daniel Stiller / Bildbyrån

Under den sanslösa karriären vann Ingemar Stenmark i snitt var tredje tävling han ställde upp i, och var på pallen i två av tre tävlingar. Hans rekord på 86 världscupsegrar står sig än i dag. Svensken har dock fått se sig besegrad i antal vinster i en specifik gren, då Mikaela Shiffrin vann sin 47:e storslalomseger tidigare i år.

LÄS MER: SVT-profilens vrålkaxiga löfte – inser sedan sitt stora misstag när J-O Waldner gör entré: ”Nej nej nej nej”