Ikonens tydliga krav på Linn Svahn – stenhårda domen inför VM: ”Det kan vara tufft för henne”

Linn Svahn är tillbaka i världscupen.
Nu ställer ikonen och experten Torgny Mogren ett stenhårt krav.
– Jag tror att det blir tufft, säger han i Radiosporten.

Linn Svahn är äntligen tillbaka efter sin förargliga axelskada som hon ådrog sig för snart två år sedan. Svahn har redan tävlat i Sverige i den Skandinaviska cupen, men den stora comebacken i världscupen har dröjt. Och tiden är knapp för henne om hon vill ha en plats under säsongens stora höjdpunkt, VM, som drar igång om drygt en månad.

Ikonens dom

Det återstår bara två tävlingshelger för Svahn att bevisa sig värdig till en plats, och det är med andra ord en rejäl kniv mot strupen som stjärnan har. Under helgens tävlingar i Falun åkte sprintexperten ut redan i semifinal – en rejäl missräkning, och nu krävs det att hon presterar något betydligt bättre mot de allra bästa i världen, när världscupen nu når Livigno.

Linn Svahn, skidor
221209 Linn Svahn efter damernas sprint semifinal i Ford Smart Energy Cup den 9 december 2022 i Idre. Foto: Emma Wallskog / BILDBYRÅN / COP 320 / EW0129

Och Torgny Mogren, skidikon och numera expert i Radiosporten, är tydlig med vad han vill se. Han ställer ett tydligt krav till Svahn om vad hon behöver prestera för att kunna få en biljett till VM.

– Jag tycker framför allt att den här helgen, i Livigno, där vill jag definitivt se henne i en semifinal. Sen om hon inte tar sig till final, det har jag förståelse för. Men en semifinal måste hon nästan ta sig till för att det ska kännas att hon har någonting med ett VM att göra, säger han.

LÄS MER: Charlotte Kallas känslosamma ord – efter helkvällen med Nils van der Poel: ”Inte lätt att leva upp till det”

”Kan bli tufft”

Mogren menar att det är svårt att prestera mot de allra bästa i världen när man inte har tävlingsvana, och att alla reagerar olika snabbt på vägen tillbaka. 

– Linn Svahn har varit borta i nästan två säsonger, och behöver verkligen få tävling på rätt nivå för att komma igång. För Linn kan det kanske bli tuffare. Hon har ju inte den här tävlingsvanan som man behöver, att få tävla mycket och framför allt kanske tävla på den högstanivån i världscupen, att möta de bästa. Det har hon inte haft tillfälle till än, men vi får se. En del kommer fortare till det än andra, säger han.

Linn Svahn, skidor
210225 Linn Svahn of Sweden looks dejected after the Women’s Cross Country Skiing Sprint semi final during the FIS Nordic Ski World Championships on February 25, 2021 in Oberstdorf. Photo: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN / kod JL / JL0078

I övrigt menar Torgny Mogren att det är ett sprintlandslag i harmoni, där flera åkare ser vassa ut.

– Jag tycker det ser bra ut i alla fall, med Jonna Sundling till exempel. Det ska bli intressant att se den här helgen.

LÄS MER: Chockbeskedet: Tittarfavoriten Jacob Hård kan stoppas från OS – vädjar nu till SVT: ”Det måste bli så”