Ikonen Torgny Mogrens brutalt ärliga ord – om Frida Karlssons omtalade beslut: ”Är orolig, det faller sönder”

Skidlandslaget har drabbats av flera avhopp.
Det oroar ikonen Torgny Mogren.
– Det känns som att det faller sönder, säger han.

Turbulensen har verkligen varit påtaglig för skidlandslaget under våren. Det inledde med att sprintstjärnan Linn Svahn hoppade av landslaget för en satsning i egen regi, och det dröjde heller inte länge innan Frida Karlsson och Maja Dahlqvist hoppade av.

Ikonens oro

Slaget är hårt då Karlsson och Dahlqvist är två av våra mest omtyckta och inflytelserika vinteridrottare, och åsikterna har varit många sedan valet togs. Hur det påverkar resultaten i vinter vet ingen ännu, men klart är att landslagets träningsgrupp, på pappret, är rejält försämrad jämfört med för bara några månader sedan.

211229 Frida Karlsson of Sweden in the mixed zone after the women’s 10 km individual during Tour de Ski on December 29, 2021 in Lenzerheide. Photo: Maxim Thore / BILDBYRÅN

Nu medger skidikonen Torgny Mogren, som numera är expert i Radiosporten, att han är orolig för utvecklingen vi ser.

– Ja, till viss del när det blir så många som hoppat av. Det känns så nu när det i stort sett inte finns några som är med på lägren, säger han till TT.

”Det faller sönder”

Torgny Mogren håller inte tillbaka i vad han tycker om utvecklingen.

– Det känns som att damlaget faller sönder. Men jag tror inte att det kommer att påverka sammanhållningen mellan tjejerna. Men sprickan mellan förbundet och individerna är inte bra, säger Mogren.

Torgny Mogren, skidor
130313 Presskonferens, Mästarnas Mästare: Torgny Mogren, skidor. ©Bildbyrån – 134038 – Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån

I veckan kom dessutom besked om att landslaget inte väljer att ha något läger på hög höjd – vilket Jonna Sundling inte var nöjd med. Tillsammans med Emma Ribom kommer hon nu att åka på ett eget läger i Italien, betalat ur egen ficka.

– Det är också ett steg i form av att det måste finnas ett missnöje med hur träningarna bedrivs på träningslägren. Sedan vet jag inte om de är missnöjda med orter som är planerade. Det är lite märkligt att vi har hamnat i den här situationen.

LÄS MER: Norska klubben tokhyllas nu – för underbara valet av maskot: ”Jag blir fruktansvärt rörd”