Ikonen Pernilla Wibergs fina hyllning – efter Sara Hectors modiga erkännande: ”Det är viktigt av henne”

Sara Hector har varit ärlig och öppen med sin prestationsångest.
Nu tokhyllas hon av Pernilla Wiberg.
– Hon har varit duktig, säger ikonen.

Sara Hector kommer från en alldeles strålande säsong och går inför den här vintern in som en av den alpina sportens allra största stjärnor. Hon radade upp fina prestationer i världscupen, och var superfavorit i OS. Och snacka om att hålla för pressen.

Öppnat upp om svårigheterna

Hector blev stor guldhjälte för Sverige, och det innebär att hon den här säsongen kommer ha ännu fler ögon på sig, och ännu fler konkurrenter som kommer göra allt för att flåsa henne i nacken så mycket som möjligt. Och Hector har inte alltid haft lätt att hantera det. I hennes sommarprat i somras var hon öppen och ärlig med hur mycket hon kämpat med prestationsångest, och att det påverkat hennes psykiska hälsa.

220209 Sara Hector of Sweden poses for a portrait with her olympic gold medal from competing in women’s alpine skiing giant slalom during day 5 of the 2022 Winter Olympics on February 9, 2022 in Yanqing. Photo: Maxim Thore / BILDBYRÅN

Det är inte alla idrottare som är så öppna med sådana tankar och problem, men Hector har öppnat upp sig för att hjälpa andra. Och det är någonting hon tar med sig till denna säsong.

– Det är en helt annan situation, nu är jag rankad etta. Förväntningar utifrån blir annorlunda, uppmärksamheten, allt förändras så det blir en annan situation för mig att hantera och jag kommer garanterat känna mycket press men det gäller att hitta ett sätt att hantera det så det också blir roligt och att jag kan bygga därifrån jag står nu, säger Hector till SVT.

LÄS MER: Armand Duplantis avslöjar nu exakt hur högt han hoppat på träning – och chockar precis alla med svaret

Pillans hyllning

Och någon som känner igen sig i Hectors ord är Pernilla Wiberg. Alpin-ikonen, numera expert på SVT, hyllar Hector för sina ord – och jämför det dessutom med sitt eget genombrott, då hon först vann VM-guld, och därefter hade en svag start på efterföljande säsong.

– Jag blev revanschsugen i stället och använde det negativa till att bli stark och visade med besked på OS i Albertville (1992), när jag vann storslalomen. Man får alltid försöka vända negativ energi till positiv. Det är vi elitidrottare för det mesta väldigt duktiga på, men långt ifrån alla. Då är det viktigt att prata om det öppet, vilket Sara har gjort. Då blir det enklare att fråga om hjälp, alla är inte ”He-Man” och ”He-Woman”. Där tycker jag att Sara har varit duktig, att hon har gjort det, säger Wiberg.

190205 Pernilla Wiberg in the SVT tv studio during the FIS Alpine World Ski Championships on February 5, 2019 in Åre. Foto: Daniel Stiller / Bildbyrån

Och Pernilla Wiberg är helt säker på att Hector går mot ytterligare en strålande säsong.

– Det ska bli spännande att följa henne. Jag har sett att hon är i bra form. Hon är 30 år och har varit med om skador, det är klart att det tar på kroppen. Det blir tuffare och tuffare för varje år. Men åkningen jag har sett att hon presterar på träning är bra, säger Wiberg.

LÄS MER: Javier Sotomayor knäckte Patrik Sjöberg och försvann – här är ärkefuskarens nya liv: ”Känner mig utnyttjad”