Armand Duplantis avslöjar nu exakt hur högt han hoppat på träning – och chockar precis alla med svaret

Armand Duplantis har världsrekord på 6,21.
Men hur högt har han egentligen hoppat på träning?
Svaret förvånar.
– Jag behöver adrenalinet…, säger han.

Armand Duplantis är tidernas bästa stavhoppare och ingen annan är ens nära. Han har slagit sitt eget världsrekord vid flertalet gånger, vunnit allt som går att vinna och kommer från en säsong med dubbla VM-guld. När han vann sitt VM-guld utomhus, i Eugene, USA, så gjorde han det dessutom genom att slå ett nytt världsrekord på 6,21. Det är en minst sagt imponerande höjd, men många undrar sig ofta hur högt Duplantis egentligen hoppar på träning?

Avslöjar träningshoppet

Det är lätt att tro att Duplantis hoppar på liknande höjder – och till och med högre – på träning. Men det är långt ifrån sanningen. I podcasten ”Då är vi igång” avslöjar Mondo att han – som högst! – hoppat betydligt lägre än hans världsrekord.

– När jag slår mina världsrekord är det första gången jag är på de höjderna. Jag tror att det högsta jag hoppat i träning är 6,05. Det är mycket högre i tävlingar, säger han i podcasten.

220821 Armand Duplantis of Sweden kisses his gold medal at the medal ceremony for men’s pole vault final during day 11 of the European Championships on August 21, 2022 in Munich. Photo: Vegard Grøtt / BILDBYRÅN

Anledningen till det är Armand Duplantis har svårt att komma upp i samma typ av energi som han gör under tävlingar, och att det helt enkelt behövs för att nå de absurda höjderna.

– Det går inte att träna på att hoppa världsrekord. Jag greppar annorlunda under tävlingar, och sen har jag en styvare stav, för jag behöver mer speed på ansatsen. Jag behöver lite mer adrenalin och energi än på träningar, säger han.

LÄS MER: Stefan Holm förvandlas till komiskt geni – och utsätts för skönaste hånet av Arne Hegerfors: ”Hoppa in…”

”Det går tyvärr inte”

Armand Duplantis tror dessutom att det skulle ta lite av udden från honom om han hoppade världsrekord på träningar. Under tävlingar där det gått sämre för honom har han pratat om hur mycket han behöver energi, och även pepp från publiken.

– Det går tyvärr inte. Jag behöver adrenalin, och jag är en tävlingsmänniska. Jag behöver det. Det är inte en bra grej om du hoppar högre på träning än tävling. Det är ganska ”choke”, säger han.

220821 Armand Duplantis of Sweden with his gold medal at the medal ceremony for men’s pole vault final during day 11 of the European Championships on August 21, 2022 in Munich. Photo: Vegard Grøtt / BILDBYRÅN

Så, om Armand Duplantis inte tränar på att slå världsrekord – vad gör han egentligen? Duplantis menar att han inte tränar så mycket stavhopp när han väl tränar, utan snarare andra grenar som gynnar honom.

– Det är lite annorlunda träning för mig. Men jag tränar ungefär som en sprinter, men som också måste vara bra på gymnastik. Jag kör mycket sprintträning, styrka och gymnastik. Allt som gör en mer explosiv. Det är viktigt för mig att ha bra koll på min kropp.

LÄS MER: Nya detaljerna om Armand Duplantis – flickvännen Desiré avslöjar sanningen: ”Var otrevlig och sa förlåt”