Javier Sotomayor knäckte Patrik Sjöberg och försvann – här är ärkefuskarens nya liv: "Känner mig utnyttjad"

Javier Sotomayor knäckte Patrik Sjöberg och försvann – här är ärkefuskarens nya liv: ”Känner mig utnyttjad”

Än idag är det fortfarande Javier Sotomayor som har världsrekordet i höjdhopp.
Men nuförtiden lever nyblivne 55-åringen ett helt annat liv.
– Jag är självklart orolig, säger skandalmannen i en ny intervju.

Den 27 juli 1993 slog kubanen Javier Sotomayor till med otroliga 2,45 meter i Salamanca, Spanien, och slog nytt världsrekord i höjdhopp. Det skulle visa sig bli ruskigt svårslaget och än i dag, snart 30 år senare, har ingen annan slagit hans omöjliga världsrekord.

Sjöbergs rival

Sotomayor bärgade 1 OS-guld och 6 VM-guld under karriären och anses som en av de absolut främsta höjdhopparna genom tiderna. Men hans karriär skulle också komma att kantas av en hel del skandaler.

Javier Sotomayor, Kuba
920809 OS 1992, Friidrott, Höjdhopp: Patrik Sjöberg, Sverige, silver och Javier Sotomayor, Kuba, guld © Bildbyrån – OS 92

193 centimeter långe Sotomayor var under många år ärkerival till svenske höjdhoppslegendaren Patrik Sjöberg. De två stred mot varandra vid flera stora mästerskap och blev bittra fiender inne på friidrottsarenor när bara centimetrar skiljde duellanterna åt.

LÄS MER: Patrik Sjöbergs ärliga ord om nya livet med allvarliga sjukdomen: ”Då är det som något dör”

Sotomayors ord

Oftast var det Sotomayor som gick segrande ur höjdhoppsduellerna och de pressade varandra till högre höjder centimeter för centimeter. Sjöberg hoppade som högst 2,42 meter och slog också världsrekordet då, men blev sedan slagen av den stora rivalen.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Patrik Sjöberg. FOTO: Bildbyrån

Sotomayor har i senare intervjuer förklarat rivaliteten och erkänt att utan Sjöberg hade han inte slagit världsrekordet. Dessutom är det just svensken som han beundrar mest utav alla idrottsstjärnor.
– Av alla? För mig är det Patrik Sjöberg. Han var en jämn höjdhoppare. Han hade inte turen att ta något OS-guld men han tog tre eller fyra OS- medaljer. Jag vann nästan dubbelt så många gånger över honom som han över mig. Det rådde rivalitet mellan oss hela tiden. Jag sa till honom att han var orsaken till att jag slog världsrekordet. Han hoppade väldigt bra, så för att vara bättre än honom… När han slog världsrekord med 2,42 måste jag hoppa 2,43 för att slå honom, sa kubanen i en intervju med SVT 2015.

Fast för doping

Men avslutningen på karriären blev en mörk sådan efter att Sotomayor åkte fast för två dopingfall inom loppet av två år. Först var det kokain 1999 och storstjärnan stängdes av i två år men fick sedan straffet kortat med ett år och kunde därför tävla under sommar-OS 2000 i Sydney, där det blev OS-silver.

LÄS MER: Stefan Holms ilska mot Patrik Sjöberg – efter utspelet mot sonen Melwin

Andra dopingfallet kom 2001 och då var det nandrolon som skandalmannen åkte fast för. Men där lyckades han undvika en livstidsavstängning genom att plötsligt lägga ned idrottskarriären och lämna sporten helt.

Nya livet i dag

Sedan dess har Javier Sotomayor pekats ut som en ärkefuskare och hans karriär har svartmålats av flera idrottare. Bland annat Stefan Holm har ansett att hans omöjliga världsrekord har tillkommit på grund av doping.
– Ända sedan det där hände har jag känt mig och känner mig oskyldig. Utnyttjad. Jag vet inte varför eller av vem. Om jag hade vetat det hade det varit uppklarat i dag. De spred nyheten över hela världen att jag tagit ett visst ämne. Det rörde sig om en mängd som ingen människa kan konsumera och än mindre om man ska kunna hoppa, förklarade han för SVT.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Javier Sotomayor, höjdhopp
Oslo 20150610. Javier Sotomayor under det tradisjonelle jordbærselskapet i Oslo rådhus onsdag kveld, i forbindelse med torsdagens Bislett Games. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB

Efter karriären bosatte han sig i hemlandet Kuba och hyllas fortfarande som en sann nationalhjälte. I dagarna fyllde Sotomayor 55 år och njuter av ett lyxliv i huvudstaden Havanna medan han jobbar som tränare och konsult åt den kubanska idrottsministern.

”Jag är orolig”

Den förre stjärnhopparen är också fembarnsfarsa och en av hans söner går nu i pappas fotspår och har blivit en lovande friidrottare. 14-årige Jaxier Sotomayor har tränats av pappa under uppväxten och med sina 197 centimeter spås han en lysande framtid.

55-åringen var nyligen tillbaka i Spanien, där han slog sitt världsrekord 1993, för att följa med sonen till en friidrottstävling och gjorde då en intervju för första gången på flera år.
– Jag är självklart orolig för hur länge mitt rekord kommer att stå sig. För att vara ärlig, även om det inte är vad jag vill, så pekar allt mot att det inte kommer att slås inom den närmsta framtiden för att höjdhoppets utveckling har saktat ned, sa han i en intervju med sajten Prensa Latina.

Hur många minns Javier Sotomayor? Dela artikeln och säg vad du tycker om honom!