Ikonen Marit Björgens hårda kritik – toksågar nu Frida Karlsson och Maja Dahlqvists beslut: ”Det blir svårt”

Ikonen Marit Björgens hårda kritik – toksågar nu Frida Karlsson och Maja Dahlqvists beslut: ”Det blir svårt”

Allt fler väljer att lämna sina landslagsgrupper för egna satsningar.
Frida Karlsson och Maja Dahlqvist bland andra.
Nu sågas beslutet av ikonen Martin Björgen.
– Framgångsreceptet är att samla laget, säger han.

Frida Karlsson hade en tung vinter och framför allt ett blytungt OS. Hon gick in till tävlingarna med enorma förväntningar på sina axlar, men det blev fiasko, och ingen individuella medalj. Efter säsongen tog hon ett drastiskt beslut.

Sågar besluten

Tillsammans med sprintstjärnan Maja Dahlqvist valde hon att lämna landslagets träningsgrupp. Under vintern kommer hon att tävla i den blågula dressen, men Karlsson tävlar helt på egen hand, och har heller inte varit med på några läger under sommaren och hösten. Och trenden är tydlig i skidvärlden.

Frida Karlsson, skidor
211231 Frida Karlsson of Sweden after competing in the women’s 10 km mass start during Tour de Ski on December 31, 2021 in Oberstdorf. Photo: Maxim Thoré / BILDBYRÅN / kod MT / MT0280

Allt fler väljer att lämna sina träningsgrupper för egna satsningar, däribland den kanske största stjärnan på herrsidan, i Johannes Hösflot Kläbo. Men Marit Björgen, den främste vinterolympiern genom tiderna, tycker att det är fel.

– Framgångsreceptet är att samla laget. Det är klart att det är krävande om man är ensam och gör sin grej, samtidigt som andra gör helt andra saker. Det blir svårt att utnyttja de egenskaperna som till exempel Johannes har. Jag är för att ha ett lag. Man är på samlingar, man tränar med varandra och nyttjar varandras kvalitéer, säger Björgen till VG.

”Finns massor att lära”

Björgen tror även att de som bryter sig ut, i det här fallet Johannes Kläbo, har mycket att lära av att vara i ett lag.

– Jag tror det finns massor att lära. Men som tränare och chef är det viktigt att vara tydlig med det. Börjar det gå dåligt för någon så kommer den snabbt att säga: ”Det här passar inte mig”, säger Björgen.

Marit Björgen, skidor
180311 Marit Bjørgen of Norway on the podium after women’s 30 km free technique during FIS Cross-Country World Cup on March 11, 2018 in Oslo. Photo: Jon Olav Nesvold / BILDBYRÅN / kod JE / 160215

Hon tror att risken finns att landslagsgrupper snart blir helt utraderade.

– Helt plötsligt är det en grupp på bara fyra utövare, och resten är på andra ställen. Om hela laget mår bra, så mår individen också bra.

LÄS MER: Här avslöjas Henrik Lundqvists helt nya jobb i NHL – med tokmäktig hyllningsvideo: ”Det här är hemma”