Här är den helt nya skidgrenen – där Stina Nilsson kommer tokdominera

I höst får skidstjärnorna en helt ny utmaning.
Säg välkommen till ”supersprint”, en distans på bara 100 meter.
Och vi vet alla vem som kommer äga på den distansen: Stina Nilsson.

Skidvärlden får en sprillans ny tävling i höst. Och det blir verkligen något att bita i för världseliten. För under helgen i Östersund 27-29 oktober ska en internationell supersprint avgöra vem som är allra snabbast – på 100 meter sprint.

Den något udda distansen väntas bli en riktig tittarfavorit och finalen kommer att direktsändas i SVT.
– Det här är en tävlingsform som vi tror blir rolig för tv-tittarna, inte mist med flera av de snabbaste åkarna på startlinjen, säger Vinterstudions projektledare Erika Christensson till SVT Sport.

En som kommer stortrivas på distansen är verkligen Stina Nilsson. Svenskan hade lekstuga med hela världseliten när man körde 100 meter som en jippogrej i Oslo 2012. 18-åriga Nilsson utklassade Marit Björgen, Therese Johaug, Kikkan Randall och resten genom att slå världsrekord på distansen i kvartsfinalen, semifinalen – och även i finalen.
– Vi vet att Stina är duktig på 100 meter, så hon kan mycket väl vinna igen, säger skidexperten Mathias Fredriksson till SVT Sport.

SVT-experten hoppas att supersprinten gör succé och blir ett återkommande inslag under skidsäsongen.
– Målet är att den ska bli startskottet för skidsäsongen framöver också. Det ligger i tiden att tävla på en så kort distans, säger han.

Kommunen i Östersund ska lägga ut 500 kubikmeter snö för 100-meterssprinten och även bygga en läktare för 8 000 åskådare för att få till en riktigt skidfest några veckor före längdåkarnas säsongsstart.

LÄS MER: 7 saker du aldrig kunde ana om Stina Nilsson.