Hanna Öbergs stora oro – berättar om utmaningen under försäsongen: ”Måste verkligen tänka på det”

Träningen är stenhård.
Då finns en stor utmaning för Hanna Öberg under försäsongen.
– Man måste verkligen tänka på det, säger skidskyttestjärnan till Expressen.

Hanna Öberg slog igenom med dunder och brak under OS i Pyeongchang för två år sedan. Efter det har hon växt fram som en av våra allra största och mest populära idrottare.

Berättar om utmaningen

Utöver succén i OS, där det blev ett individuellt guld och silver i stafetten, så har det blivit fyra medaljer i VM, och förra säsongen slutade hon på en fin fjärdeplats i den totala världscupen. Just nu ligger Hanna Öberg i tunga förberedelser inför nästa säsong, där förhoppningarna naturligtvis är att ta sig upp på topp tre i världscupen, samt att ta nya medaljer i VM, som i år går av stapeln i mitten av februari i slovenska Pokljuka.

Hanna Öberg, skidskytte-VM
200214 Hanna Öberg of Sweden during zeroing ahead of the women’s 7,5 km sprint during the IBU Biathlon World Championships on February 14, 2020 in Antholz. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / 88109

Och försäsongen är verkligen ingen dans på rosor för Öberg och de andra vinteridrottarna.

– Det är försäsongen som är allra tuffast, då är träningen intensiv och väldigt hård. Det är en utmaning att få i sig tillräckligt med energi med den träningen som vi har. Man förbränner mycket då, och det är inte helt självklart att man lyckas, säger hon till Expressen

– Man måste verkligen tänka på att stoppa i sig rätt saker. Det framför allt väldigt viktigt att få sig kolhydrater. 

ANNONS: Hos Unibet får man nu 100 kr extra att spela för vid första insättningen! Klicka här för att öppna ett konto och ta del av 100 kronor extra vid din första insättning hos Unibet.

”Kan vara rädd”

Öberg kan ibland vara rädd för att näringen hon får i sig inte är tillräcklig.

– Ja, det kan jag vara. Man har ju perioder då man är sugen olika mycket. Det går upp och ned. När man har gått sig tom mår man ofta sämre och får svårt att äta, det blir som en ond spiral. Är man duktig från början hamnar man sällan i det läget. Men jag känner mig ändå nöjd med de rutiner jag har och vi får dessutom hjälp från nutritionist.

Hanna Öberg, skidskytte
191206 Hanna Öberg of Sweden at a press conference during the IBU World Cup Biathlon on December 06, 2019 in Östersund. Photo: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN / 136087

Det senaste året har flera vinteridrottsstjärnor drabbats av obalans eller överträning, däribland Frida Karlsson och Ingvild Flugstad-Östberg. Men Öberg menar att hon har bra koll på vad som behövs för att ligga rätt.

– Jag har bra koll på hur mycket kolhydrater jag behöver stoppa i mig under och efter ett sådant pass. Det man fyller på innan är mest för att man ska vara påfylld innan. Man kommer oavsett att vara tom efteråt när man är klar, och det är då det viktigt att få i sig energi igen för att inte hamna fel. 

LÄS MER: Frida Karlsson avslöjar okända satsningen i tonåren: ”Inte alls givet att jag skulle hålla på med skidor”

Få våra nyhetsbrev!