Frida Karlsson avslöjar okända satsningen i tonåren: ”Inte alls givet att jag skulle hålla på med skidor”

Hon är en av Sveriges främsta skidåkare nu.
Men det kunde ha blivit helt annorlunda för Frida Karlsson.
– Det var inte alls givet att jag skulle hålla på med skidor, säger hon i en intervju med SportExpressen.

VM 2019 blev Frida Karlssons enorma genombrott på den internationella scenen. Bara 19 år gammal överraskade hon alla i sitt allra första VM på seniornivå.

Karlssons succé

Karlsson plockade hem VM-guld, VM-silver och VM-brons under skid-VM i Seefeld. Därefter förändrades hennes liv för alltid och uppståndelse blev enorm runt svenska supertalangen.

Frida Karlsson, skidor
200804 Frida Karlsson, Sollefteå Skidor IF, poserar för ett porträtt under en presskonferens med svenska längdlandslaget den 4 augusti 2020 i Torsby. Foto: Fredrik Karlsson / BILDBYRÅN / COP 185 / FK0008

Senaste skidsäsongen blev dock inte lika rolig för 21-åringen som fick tävlingsförbud i början av säsongen på grund av hälsoskäl. Frida kämpade sig sedan tillbaka och avslutade sedan på allra bästa sätt i mars när hon tog en mycket, mycket imponerande seger i Holmenkollen.

Karlsson vann då sin allra första världscupseger och spurtade ned Therese Johaug på norsk mark. Ett rejält styrkebesked inför den kommande säsongen då svenskan ska ta nästa stora steg i karriären och etablera sig i den absoluta världstoppen.

Fridas andra sport

Nuförtiden är Frida Karlsson en av Sveriges främsta längdskidåkare. Men en gång i tiden var det inte helt säkert att hon skulle hålla på med just skidåkning.

ANNONS: Hos Unibet får man nu 100 kr extra att spela för vid första insättningen! Klicka här för att öppna ett konto och ta del av 100 kronor extra vid din första insättning hos Unibet.

När skidstjärnan var yngre höll hon på med flera sporter, hon var också väldigt lovande i friidrott och fotboll. Sommaren 2016 kvalade hon in som 17-åring till ungdoms-EM på 3 000 meter.

Frida Karlsson, skidor
180201 Frida Karlsson of Sweden poses for a picture after winning the women’s 5/5 km skiathlon during the FIS Nordic Junior World Ski Championships on February 1, 2018 in Obergoms. Photo: Vegard Wivestad Grøtt / BILDBYRÅN / kod VG / 170093

Just fotbollen låg Karlsson varmt om hjärtat i unga år. Hon spelade för lokala laget Remsle UIF och nådde som bäst division 2 på seniornivå.
– Jag var väldigt konditionsstark, sprang mycket och jobbade stenhårt för laget. En riktig lagspelare. Jag var innermittfältare och sen ytterback. Vi tog till och med bort vår yttermittfältare så att jag fick hela kanten. När jag spelade fotboll så krigade jag verkligen, berättar Karlsson för SportExpressen.

”Nå landslaget”

Frida blev även uttagen till det prestigefulla elitlägret i Halmstad som tonåring. Hon höll kvar i fotbollen ända fram till gymnasiet då det blev dags att ta ett stort beslut och bestämma sig för bara en sport.
– Alltså det var inte självklart att det skulle bli skidåkning. Men sen skulle jag välja gymnasium, då föll lotten på skidåkningen och då blev det min högsta prioritering, säger hon till kvällstidningen.

Frida Karlsson tror även att hon faktiskt hade kunnat nå A-landslaget i fotboll, om hon valt att satsa helhjärtat på det.
– Jag tror att alla kan nå ett landslag, oavsett sport, med hård dedikerad träning. Man måste bara ha disciplin och vara målinriktad, säger hon i intervjun.

LÄS MER: Petter Northugs nya beslut efter skandalen – återvänder till skidvärlden: ”Han kan bli livsfarlig”

Få våra nyhetsbrev!