Hanna Öbergs helt ärliga ord om Stina Nilsson – efter stora succépremiären: ”Inte för att snacka ned henne”

Premiärhelgen blev en enorm succé.
Men Hanna Öberg avfärdar snacket om en Stina Nilsson-effekt.
– Jag tror faktiskt att det betyder mer för henne att få vara med i världens bästa damlag än vad hon betyder för oss, säger Öberg till Dagens Nyheter.

Att många svenska åkare skulle kunna hävda sig i årets skidskyttesäsong var det många som trodde på – men att det skulle bli en sådan fullständig succé redan i premiären var mer överraskande. Premiärhelgen i Kontiolahti blev en enorm succé för Sverige, med mängder av topprestationer.

Enorma succén

För Sverige så kryllade det av pallplatser under helgens tävlingar, och bland annat så vann Hanna Öberg sprinten i helt överlägsen stil. Och någonting som verkligen stack ut under helgen – för såväl damerna som herrarna – var åktiderna.

201115 Hanna Öberg, Piteå Skidskytte Klubb jublar efter vinsten i damernas skidskytte, kortdistans, den 15 november 2020 i Idre. Foto: Fredrik Karlsson / BILDBYRÅN

Sverige låg i topp när det kom till själva skidåkningen, och det är lätt att ställa sig frågan om inte Stina Nilssons närvaro i landslaget kan ha någonting med det att göra. Men att det skulle vara därför som åktiderna blivit så pass förbättrade är någonting som Hanna Öberg nu avfärdar.

– Inte för att snacka ned Stina på något sätt, hon har absolut saker att bidra med. Jag tror faktiskt att det betyder mer för henne att få vara med i världens bästa damlag än vad hon betyder för oss, säger Öberg till Dagens Nyheter.

”Lägger ned ett jättejobb”

Stina Nilsson gjorde godkänt ifrån sig när hon deltog i Sverige-premiären i Idre, men hon fick inte plats nu under världscuphelgen. När Nilsson kan vara aktuell för en uttagning i landslaget är någonting som Öberg inte vill sia om.

– Det är svårt för mig att säga. Stina lägger ju ned ett jättejobb, så är det ju och hon har absolut förutsättningarna, säger Öberg.

Stina Nilsson, skidor
200407 I denna handout-bild från Svenska Skidskytteförbundet ses Stina Nilsson på en träning i skidskytte den 7 april 2020 i Östersund. Foto: Per Danielsson / Svenska Skidskytteförbundet / Handout / BILDBYRÅN

Det är inte lätt att byta sport helt, och framför allt inte att lära sig skjuta. Och det blir inte direkt lättare för Nilsson att ta sig in i landslaget då svenskor kom trea, fyra, femma och sjua under lördagens distanslopp – vilket är ruggigt imponerande. Men Hanna Öberg tror inte att Stina Nilsson hade velat vara i ett ”lättare landslag”.

– Nej, det tror jag inte att hon skulle vilja, säger hon.

LÄS MER: Nya detaljen om kraschen som fick Linn Svahn att rasa – därför riskerade Ebba Andersson aldrig något straff

Få våra nyhetsbrev!