Nya detaljen om kraschen som fick Linn Svahn att rasa – därför riskerade Ebba Andersson aldrig något straff

Linn Svahn rasade mot Ebba Andersson.
Men vad som hände i kraschen är fortfarande inte helt fastställt.
Nu kommer förklaringen – till varför ingen straffades.

Det var under söndagens heldramatiska avslutning i Rukas minitour som en krasch uppstod – med flera svenska stjärnor inblandade. Argast av samtliga var Linn Svahn, som inte dolde vad hon tyckte om det hela, men även Maja Dahlqvist var besviken på situationen.

Enorma ilskan

Enligt Svahn så berodde kraschen helt och hållet på Ebba Andersson, en bild som Maja Dahlqvist också delade.

– Jag tycker det var jäkligt lätt att undvika det. Det var bara så onödigt gjort…, sa hon efteråt.

201128 Linn Svahn of Sweden after competing in the Women’s Cross Country Skiing 10 km Classic Technique during the FIS Cross-Country World Cup on November 28, 2020 in Ruka. Photo: Tomi Hänninen / BILDBYRÅN

Under söndagen så hade det svenska landslaget ett krismöte om kaosloppet, men vad som hände under den omtalade kraschen är det fortfarande ingen som riktigt vet. Ebba Andersson har slagit ifrån sig att det var hennes fel att lagkamraterna ramlade, och hon menade att hon inte hade ”en gnutta skuld” i det hela.

Nya detaljen

Och nu kommer förklaringen till varför ingen straffades för kraschen – och varför vi fortfarande inte vet till 100 vad som hände. Vanligtvis går Fis in och bestraffar situationer, med allt från varningar till diskningar.

– Det här skedde på en av få punkter på banan där vi inte har några kameror alls. Vi kan se ungefär 90 procent av banan här. Och det är ganska bra, säger jurychefen Pierre Mignerey till Expressen.

201122 Ebba Andersson, Piteå Elit SK, efter skidloppet över 10 km fristil den 22 november 2020 i Bruksvallarna. Foto: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN

Han menar att det skulle vara för omfattande att täcka hela banan, men att det heller inte kommit in några klagomål kring söndagens specifika situation.

– Att täcka hela banan är i princip omöjligt. I såna fall skulle vi behöva ha drönare. Nu har vi ett antal tv-kameror längs med spåret och genom dem ser vi nästan allting, säger Mignerey.

LÄS MER: Linn Svahns attack mot Ebba efter kraschen: ”Så jäkla onödigt”

Få våra nyhetsbrev!