Hanna Öberg avslöjar okända detaljen – så ska OS-guldhjälten bli ännu bättre i år: ”Min känsla är att…”

Hanna Öbergs skytte blev under den förra säsongen inte som hon tänkt sig.
Men trots det har hon inte spenderat mer tid på skjutvallen inför den kommande säsongen.
– Jag tror att jag skjutit mindre, säger hon till Expressen.

Hanna Öberg är en av Sveriges mest framgångsrika skidskyttar med två OS-guld och ett VM-guld på meritlistan – och den utmärkelse som väger extra tungt är guldmedaljen i stafett tillsammans med Linn Persson, Mona Brorsson och systen Elvira Öberg som bärgades under OS i Peking. Ett guld som dessutom blev historiskt då det var det första på damsidan i en stafett under ett OS.

Skjuter sämre – men tränar mindre

Under förra säsongen förbättrade Hanna Öberg sina prestationer i spåret, men när det kommer till skyttet gick det inte lika bra. Träffprocenten landade på 79 procent, en siffra som var Öbergs sämsta på fyra år.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Hanna Öberg, skidskytte
180604 Hanna Öberg, Skidskytte, poserar för porträtt med sina medaljer när SOK och Parasport Sverige firar OS i Pyeongchang den 4 juni 2018 i Stockholm. Foto: Simon Hastegård / Bildbyrån / Cop 118

Trots det berättar hon att tiden som spenderas på skjutvallen inte har blivit mer – snarare tvärtom.
– Jag tror att jag skjutit mindre. Jean-Marc (Chabloz, tränare) vet nog bättre, men min känsla är att jag skjutit lite mindre i år än förra året, säger hon i en intervju med Expressen.
– Jag är ju en av dem som skjuter absolut minst i laget. Jag vill verkligen jobba med kvalitet framför kvantitet. Det har jag verkligen tagit fasta på. Till exempel gillar jag inte att skjuta på vilodagar, då ska det vara vila även för huvudet.

Byter gevär

För att öka träffprocenten inför den kommande säsongen har Hanna Öberg tagit beslutet att byta gevär, av flera anledningar.
– Jag har inte ändrat jättemycket men några saker och att få jobba med något nytt har gett en motivation. Vi har haft saker på det gamla geväret som jag velat justera men som inte riktigt gått med det material som jag hade, då kändes det som ett bra tillfälle för en nystart och i samband med det få ner några gram på vikten.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Hanna Öberg, skidskytte
220506 Hanna Öberg poserar för ett porträtt under en pressträff med Sveriges landslag i skidskytte den 6 maj 2022 i Stockholm. Foto: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN / kod JL / JL0269

För Hanna Öberg och de övriga i landslaget inleds världscupen i skidskytte tisdagen den 29 november med 15 kilometer individuell start. Tävlingspremiären går av stapeln i finska Kontiolahti.

Vad tycker du om det här? Dela artikeln och säg din åsikt!

LÄS MER: Fridas sylvassa känga – om Johaugs nya bok

LÄS MER: Mardrömsbeskedet för Frölunda om stjärnan