Gunde Svan avslöjar sanningen om jättebråket med vännen Thomas Wassberg – erkänner nu 40 år senare: ”Det sved”

Gunde Svan och Thomas Wassberg skrev svensk idrottshistoria i OS 1984.
Men nu avslöjar Gunde sanningen om bråket med lagkamraten.
– Du behöver inte påminna mig om det, säger han till Expressen 40 år senare.

De är två av våra främsta skidhjältar genom tiderna och tillsammans var de ostoppbara i spåren. Vi pratar så klart om legendarerna Gunde Svan och Thomas Wassberg som bärgade stora framgångar för svensk skidåkning på 1980-talet.

Stora OS-succén

OS 1984 i Sarajevo blev den stora höjdpunkten för båda blågula skidkungarna där först Svan vann OS-guld på 15 km, de vann tillsammans OS-guld i stafetten och sedan bärgade Wassberg OS-guldet på femmilen.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Gunde Svan, skidor
141121 Gunde Svan under världscupsuttagningen för damer över 6 km klassisk stil den 21 november 2014 i Bruksvallarna. Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN / kod CS / 57505

Gunde tog OS-silvret på femmilen och var bara sekunder ifrån sin landslagskollega. Men efter mållinjen vägrade han fira den svenska dubbeln, istället gick Svan rakt in i skogen och grät i sin ensamhet.

Gunde Svan i tårar

Det ledde till ett infekterat bråk inom landslaget och dåvarande förbundskaptenen Åke Jönsson var inte alls nöjd med 22-årige Gunde Svans reaktion.
– Jag tycker inte att man ska springa till skogs och gråta för att en lagkompis vinner. Det tror jag nog han lärde sig av för i dag är han inte lika egoistisk som han varit tidigare verkar det som, har Jönsson sagt i en intervju för några år sedan.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Thomas Wassberg, skidor
160131 Thomas Wassberg var på plats under herrarnas skiathlon under dag fem av SM-veckan den 31 januari 2016 i Piteå. Foto: Peter Skaugvold / BILDBYRÅN / kod 116 / 57825

40 år senare avslöjar nu Svan sanningen om vad som hände i Sarajevo 1984 och varför han blev så arg efter femmilen. 
– Jag… jag fick stryk. Det behöver du inte påminna mig om!, säger han i en ny intervju med Expressen.
– Dels var jag i början av min karriär och hade ambitionen att även vinna femmilen. Jag upplevde då att jag inte fick förutsättningarna för jag fick inte starta i sista gruppen för att jag var den som hade störst chans och så vidare. Så det sved.

Wassbergs svar

Gunde anser att den svenska landslagsledningen inte gav honom rätt förutsättningar för att gå för guldet. Efter att ha tagit guld på 15 km och brons på 30 km krävde Svan att få åka i den sista startgruppen, för att kunna anpassa sin åkning efter konkurrenterna som startat innan.

Men förbundskapten Jönsson ville hellre ha 27-årige Wassberg där med sin erfarenhet från femmilslopp och det resulterade i ett bärgat OS-guld. Men Svan som bara var 4,9 sekunder efter hävdar bestämt att han hade slagit landslagskollegan om han hade fått starta efter honom.
– Egentligen är det inte något att fundera över för det var tränaren som bestämde den biten, sa Thomas Wassberg i en gammal intervju.

Svan och Wassberg kunde begrava stridsyxan och blev väldigt goda vänner i landslaget. Båda två har betytt oerhört mycket för varandras framgångsrika karriärer och än i dag har de nära kontakt och ses ofta.
– Ja, senast i somras. Han törs ju komma tillbaks till ”Fortet” (tv-programmet) flera gånger. Fast jag plågade honom åren innan så kommer han igen, ibland i alla fall, haha. Nej, vi har en fantastiskt bra relation, säger Gunde i en intervju med Sportbibeln.

Vem är din favoritåkare av Gunde Svan och Thomas Wassberg? Dela artikeln och säg din åsikt!

LÄS MER: Gunde Svan ser tillbaka på sin otroliga skidkarriär – det ångrar ikonen än i dag: ”Inte så smart”

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev