Frida Karlssons stora mardrömsbesked med bara månaden kvar till VM: ”Det har blivit ändrade planer”

Månaden kvar till VM.
Då tvingas Frida Karlsson till förändring efter ett tungt besked.
– Nu gäller det att vara smart, säger hennes tränare Per Nilsson till TT.

Frida Karlsson är I superform just nu och när skid-VM drar igång om drygt en månad, så går hon in som den stora guldfavoriten i distanstävlingarna. Karlsson vann nyligen Tour de Ski som första svenska sedan Charlotte Kalla för 15 år sedan, och hennes plan för säsongen har gått precis som planerat.

Mardrömsbeskedet

Tanken var nu att Karlsson skulle ge sig in i en tyngre träningsperiod, men nu tvingas hon att ändra sina planer inför mästerskapet, som är säsongens stora höjdpunkt i skidvärlden. Anledningen är att Karlsson blivit förkyld, vilket gör att hon tvingas till ofrivillig vila, och att hennes planer rubbas helt.

230107 Frida Karlsson of Sweden after women’s 15km mass start during Tour de Ski on January 7, 2023 in Val di Fiemme. Photo: Maxim Thore / BILDBYRÅN

Hennes tränare, Per Nilsson, säger till TT att Karlsson på söndag skulle genomfört ett test, på rullband, för att se att kroppen var redo för tung träning. Men så blir det alltså inte.

– Nu gäller det att vara smart och inte stressa. Vi tar dag för dag tills det läker ut. Först då går hon i gång. Det har blivit ändrade planer, säger Per Nilsson till TT.

LÄS MER: Stina Nilssons ärliga ord efter första tävlingshelgen i IBU-cupen – hyllas efter succéloppet: ”Härligt Stina!”

”Det är tråkigt”

Frida Karlsson behöver först bli frisk från förkylningen, och därefter träna lättare i tre dagar. Efter en vilodag så kan Karlsson, på den femte dagen efter förkylningen gått förbi, göra testet på rullband. Men när det blir vet man inte.

– Jag hoppas att det inte dröjer alltför länge, men en förkylning är en förkylning, säger Nilsson.

230107 Frida Karlsson of Sweden after women’s 15km mass start during Tour de Ski on January 7, 2023 in Val di Fiemme. Photo: Maxim Thore / BILDBYRÅN

Frida Karlssons plan var att tävla i världscupen i Frankrike under den sista helgen i januari, men det ”kan bli tajt”‚ menar Nilsson. Hennes prioritet är dock att tävla i Toblach den 3-5 februari, där distanserna är samma som under VM. Karlsson känner sig dock hyfsat lugn, trots sjukdomen.

– Det är tråkigt. Alla skidåkare hatar att vara förkyld på vintern. Men hon hade en bra känsla innan förkylningen, så det är lugnt, säger Nilsson, på frågan hur Karlsson mår mentalt.

LÄS MER: Svenska landslagets avgörande besked till Linn Svahn om skid-VM – stenhårda kravet: ”Det är klart att…”