Frida Karlssons stenhårda plan inför nya säsongen – pikas nu av egna tränaren: ”Det vore ju kul om hon…”

Frida Karlssons plan inför den nya säsongen är stenhård.
Dessutom planerar hon att genomföra Tour de Ski – för första gången.
Det får hon nu höra ett och annat om från sin tränare.
– Jag skojar med henne om det, säger Per Nilsson.

Frida Karlsson har haft ett minst sagt turbulent år bakom sig. Hon gick in i sitt allra första OS med enorma förväntningar och förhoppningar, men det blev ett rejält plattfall och tävlingar som slutade med kollapser, tårar och krossade drömmar. Och i våren tog hon ett minst sagt drastiskt beslut.

Planen inför vintern

Frida Karlsson valde att hoppa av landslagets träningsgrupp, och i stället påbörja en satsning på egen hand. Det betyder egen tränare, inga lagkamrater, och att till hundra procent bestämma upplägget över sin träning. Frida Karlssons personliga tränare Per Nilsson är även damtränare för Tysklands landslag. Den här säsongen är VM den stora höjdpunkten, och Karlsson har en tydlig plan för hur han ska genomföra säsongen.

220324 Frida Karlsson, Sollefteå IF, efter damernas 15km masstart under dag 2 av SM-veckan den 24 mars 2022 i Piteå. Foto: Maxim Thore / BILDBYRÅN

Just nu ligger stjärnan bra i fas, enligt tränaren, och hon ligger precis där hon ska i sin träning.

– Under hösttiden, augusti till september, då brukar hon ha en dipp, då är hon trött. Nu är det en träningsperiod med enkel basträning. Det är så mycket tävlingar i vinter, man ska inte vara för het och känna att man är för bra i oktober-november. Vis av erfarenhet ska man hålla det lite enklare, säger Nilsson till SVT.

LÄS MER: Folkkära tv-profilen Leif ”Loket” Olsson avslöjar sitt stora favoritlag – nobbar både Blåvitt och Frölunda

Piken från tränaren

Frida Karlsson kommer den här säsongen, till skillnad mot föregående säsonger, att välja bort en del tävlingar. Karlsson har annars gjort sig känd för att åka så ofta hon bara kan, men i år finns det redan planer på vilka helger hon ska stå över.

– Du har starten med säsongspremiären i Bruksvallarna, sedan fyra världscuphelger i rad. Det blir ganska mycket. Någon av de sista är det inte säkert att hon kör, Beitostölen eller Davos. Man behöver inte köra alla tävlingar alla helger, det är också ett alternativ, säger Nilsson.

220311 Frida Karlsson of the Swedish cross-country skiing team poses for a portrait at a press event during the FIS Cross-Country World Cup on March 11, 2022 in Falun. Photo: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN

Lite oväntat nog så kommer Frida Karlsson dock att genomföra årets Tour de Ski, som ligger bara någon månad före VM. Frida Karlsson har aldrig tidigare genomfört ett Tour de Ski, då hon brutit touren innan monsterklättringen. Det får hon höra från tränaren Per Nilsson.

– Ja, jag skojar med henne och säger att det skulle ju vara kul om hon kom upp på den där sista backen någon gång, säger han.

LÄS MER: OS-guldhjälten Sara Hectors nya besked – därför lämnar hon nu Sverige: ”Jag flyttar helt och hållet”