Frida Karlssons sågas hårt i Norge – efter svenska stjärnans kontroversiella utspel: ”Hon har ett ansvar”

Skidstjärnan Frida Karlsson diskuterade ett radikalt beslut med sin tränare inför den här säsongen.
Förslaget sågas nu av de norska herrskidåkarna.
– Det är helt otänkbart för mig, säger Sindre Björnestad Skar till Nettavisen.

Nästa skidsäsong blir en mästerskapslös sådan. Istället får åkarna vända sig tills världscupen och Tour de Ski för att tävla. Efteråt väntar dock tre mästerskapsår, med VM i Trondheim 2025 först ut.

Karlssons plan

Det faktumet fick Frida Karlsson, 24, att fundera mellan två alternativ. Att köra alla världscuptävlingar med mål att vinna den totala världscupen, eller att inte tävla något alls, utan bara träna.
– Det var helt seriöst. Jag sa till Per (Nilsson, tränare) att jag inte ska tävla alls, säger hon till Expressen.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Frida Karlsson, skidor
230219 Frida Karlsson of Sweden poses for a portrait at a press event with the Swedish Cross-Country Skiing team ahead of the FIS Nordic Ski World Championships on February 19, 2023 in Unterferlach. Photo: Petter Arvidson / BILDBYRÅN / kod PA / PA0508

Karlsson landade i något däremellan – att delta i några världscuptävlingar samt köra Tour de Ski. Men bara tanken på att en åkare skulle stå över samtliga tävlingar på en säsong upprör de norska skidherrarna.
– Det är aldrig något jag skulle överväga. I min värld är tävlingarna roligast. Ur mitt perspektiv hade jag aldrig kunnat tänka mig att träna ett helt år utan att tävla, för det är det jag gillar bäst, säger Harald Östberg Amundsen till norska Nettavisen, som beskriver Karlssons förslag som ”drastiskt”.

LÄS MER: Här dyker Zlatan Ibrahimovic mystiskt upp efter månader av spekulationer – det kan vara legendarens nya jobb

Sågas av norrmännen

Sindre Björnestad Skar instämmer.
– Det är i alla fall helt otänkbart för mig. För min del, oavsett om det är mästerskap eller inte, så är jag så glad över att åka längdskidor och tävla, och tycker att det är så mycket roligare än att träna i sig, att det aldrig hade funkat för mig, säger han.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Frida Karlsson, skidor
230302 Frida Karlsson of Sweden after the Women’s Cross Country Skiing 4 x 5km Relay during the FIS Nordic Ski World Championships on March 2, 2023 in Planica. Photo: Petter Arvidson / BILDBYRÅN / kod PA / PA0530

Norrmännen trycker också på att det är viktigt för världscupen som produkt att stora profiler som Frida Karlsson deltar.
– Som en av de bästa damerna vi har nu har hon ett ansvar att vara med i världscuploppen. Om många väljer bort många världscuplopp kommer produkten att försämras, säger Sjur Röthe till Nettavisen.

LÄS MER: Alvar Myhlback slår nu tillbaka efter Thomas Wassbergs tuffa utspel – och oväntade orden från Petter Northug