Frida Karlssons krav för att återvända till skidlandslaget har nu avslöjats: "Det är viktigt"

Frida Karlssons krav för att återvända till skidlandslaget har nu avslöjats: ”Det är viktigt”

Frida Karlsson, Maja Dahlqvist och Linn Svahn är tillbaka i landslaget igen.
Nu avslöjas ett av kraven som skidstjärnorna hade.
– Det handlar om att vi pratar ihop oss om vad tjejerna vill, säger landslagschefen Anders Byström till SVT Sport.

Det var inför den senaste skidsäsongen som landslagsstjärnorna Frida Karlsson, Maja Dahlqvist och Linn Svahn valde att bryta sig loss och lämna skidlandslaget. De vill köra på egna träningsupplägg under försäsongen för att bygga upp kroppen på bästa möjliga sätt inför en skidsäsong med VM som det stora målet.

Åter i landslaget

Trion lyckades också väldigt väl under årets skid-VM där Frida tog medalj i samtliga VM-lopp hon ställde upp i, Maja knep VM-brons i stafett och Linn imponerade med två starka fjärdeplatser. Men ett år senare har samtliga tre nu återvänt till svenska skidlandslaget igen.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Frida Karlsson, skidor
230228 Frida Karlsson of Sweden celebrates after competing in the Women’s Cross Country Skiing 10 km Free Technique during the FIS Nordic Ski World Championships on February 28, 2023 in Planica. Photo: Petter Arvidson / BILDBYRÅN / kod PA / PA0526

Ett av kraven som stjärntrion ställde på skidlandslaget för att gå med på en återkomst var mer flexibilitet i träningsupplägget. Det har de nu lyckats få igenom och därför inleder Sverige en satsning på höghöjdsträning efter att åkarna haft det som önskemål.
– Ja, det har de faktiskt. Inte av alla, men av några. Vi kommer ha den flexibiliteten att man kan åka på höjd, men man kan också vara hemma och träna, säger landslagschefen Anders Byström till SVT Sport och berättar mer om nya träningsupplägget.
– Skillnaden är inte så stor, det handlar om samma sportsliga väg – vi har ju en framgångsrik väg, vi har haft vår bästa säsong någonsin och vi ska inte ändra på stora grejer. Det handlar om att vi pratar ihop oss om vad tjejerna vill och vad killarna vill, med en del höjd involverat inför OS 2026. Det går visserligen inte på höjd, men vi vill jobba med höjdträning under vägen dit.

LÄS MER: Linn Svahn med brutalt ärliga ord om värsta rivalen Norge inför nästa skidsäsong: ”Jag tycker att…”

Frida erkänner

Frida Karlsson ser fram emot att få utforska höghöjdsträning mer under kommande säsongen.
– Jag är ju inte så gammal och har inte så mycket erfarenhet av hög höjd. Jag ser det som ett väldigt bra tillfälle i år när det inte är något mästerskap att prova sig fram och skaffa mig erfarenhet som jag behöver, erkänner svenskan för tv-kanalen.
– Den vägen är väl lite oprövad för mig.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Frida Karlsson, skidor
230302 Frida Karlsson of Sweden after the Women’s Cross Country Skiing 4 x 5km Relay during the FIS Nordic Ski World Championships on March 2, 2023 in Planica. Photo: Petter Arvidson / BILDBYRÅN / kod PA / PA0530

Efter utbrytartrions comeback i svenska skidlandslaget kommer åkarna få mer att säga till om vad gäller verksamheten och träningen på landslagsnivå.
– Vi har ju lyssnat förut också, men nu har de verkligen fått vara med och tyckt till. Det tror jag är viktigt. Det är individuella idrottare, men man vill också göra det som ett lag – då gäller det att snacka ihop sig, säger landslagschefen Byström i intervjun.

Ser du fram emot kommande skidsäsong? Dela artikeln och säg din åsikt!

LÄS MER: Therese Johaugs stora chock när hon ska bli mamma för första gången: ”Ingen sa det till mig”