Frida Karlssons hemliga drag inför säsongen – så ska hon bräcka självaste Therese Johaug: ”Jag vet att…”

Therese Johaug är åkaren att slå i skidspåren.
Och Frida Karlsson har inför säsongen lagt om träningen för att ta sig förbi den norske stjärnan.

Frida Karlsson fick en flygande start på den nya säsongen. I Sverige-premiären i Gällivare knäckte hon samtliga och tog hem segern både under lördagen och söndagen. Detsamma, över 100 mil bort, gjorde Therese Johaug som fullständigt dominerade den norska längdpremiären.

Till helgen möts längdåkarna i världscupen i finska Ruka.

Första testet

Det blir Frida Karlssons första test mot norskan sedan i mars, och ett kvitto på om hon närmat sig Johaug eller inte. Och inför det är hon väl förberedd med ett annorlunda upplägg inför den nya säsongen.

– Jag har fått större medvetenhet om vilka muskler jag ska hitta att använda för att åka snabbt. I och med det har jag kunnat jobba med snabbhet på ett annat sätt, sa Frida Karlsson till Dagens Nyheter inför förra helgens längdpremiär.

200307 Frida Karlsson of Sweden poses for a photo as she celebrates winnning the women’s 30 km classic technique mass start during the FIS Cross-Country World Cup on March 7, 2020 in Oslo. Photo: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN

Det skiljer elva år mellan Frida Karlsson och Johaug. Den ena har bevisligen inte nått sin högsta nivå ännu, medan den andra kontinuerligt varit världsbäst under flera år.

– Jag är väldigt ung och förväntar mig att utvecklas varje säsong, och jag har fått svar på att jag utvecklats även i år. Det vet jag eftersom vi följer upp med maxtester på band, standardiserade tester så att man inte kan fuska, berättade Karlsson.

Nytt träningsupplägg

Frida Karlsson lät Dagens Nyheter veta att hon lagt om sin träning inför den här säsongen. Främst för att få en stabilare kropp och så att styrketräningen visar sig i skidspåret.

Lite mer exakt vad stjärnan har gjort vet ingen utanför hennes inre krets. Men rent generellt gäller det att få muskelgrupper att arbeta tillsammans för att få ut maximalt i tävling.

– Man pratar ofta om att skidåkning är en helkroppsidrott, hela kedjan ska jobba ihop, från foten ända upp till axeln. Och det är sätet och höfterna som är motorn, säger landslagstränaren Stefan Thomson till Dagens Nyheter.

Therese Johaug, skidor
201122 Therese Johaug of Norway after the women’s 10 km free technique interval start during Beitosprinten 2020 on November 22, 2020 in Beitostølen. Photo: Vegard Wivestad Grøtt / BILDBYRÅN / kod VG / VG0077

Världscupspremiären drar igång på fredagsförmiddagen, och det står klart att Frida Karlsson kommer även att delta i sprinten som hon avstod under Sverige-premiären i Gällivare. Sedan rullar det på både med distanslopp under lördagen och söndagen.

LÄS MER: Frida Karlssons oväntade drag inför premiären – har nu bestämt sig: ”Jag ringde och sa: ‘Glöm mig inte!’

Få våra nyhetsbrev!